Kapuśniak to zdecydowanie jedna z popularniejszych i bardziej lubianych zup bardzo często goszcząca na naszych stołach. Cudowne połączenie delikatnego bulionu drobiowego, kiszonej kapusty i ulubionych dodatków mięsnych – najlepiej wędzonych – każdemu z pewnością zasmakuje pod każdym względem. Do wykonania przepis konieczna będzie jedynie patelnia i duży – około 5 litrowy – garnek – zaczynajmy!
120 min 6 porcji
Składniki – kapuśniak
- Kapusta kiszona – 400 g
- Ćwiartka kurczaka – 1 sztuka
- Wędzony boczek – 150 g
- Kiełbasa (ulubiona) – podobnie 150 g
- Ziemniaki – 5 sztuk
- Cebula – 2 sztuki
- Marchew – podobnie 2 sztuki
- Pietruszka – podobnie 2 sztuki
- Seler – 1/2 niewielkiej sztuki
- Por – około 20 cm
- Liść laurowy – 2 sztuki
- Ziele angielskie (ziarna) – podobnie 2 sztuki
- Pieprz (ziarna) – podobnie 2 sztuki
- Majeranek – 3 łyżeczki
- Kminek – 1/2 łyżeczki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od przygotowania bulionu – obierz i bardzo dokładnie umyj włoszczyznę. Cebulę przypal delikatnie nad palnikiem – niezbyt mocno! Umieść następnie wszystkie składniki wraz z liśćmi laurowymi, ziarnami ziela angielskiego i pieprzu oraz solidną szczyptą soli w garnku z 2 litrami chłodnej wody.
Na koniec dodaj do całości dokładnie umytą pod bieżącą wodą ćwiartkę kurczaka – wstaw na gaz. Gotuj około 60 minut na niewielkim ogniu pod delikatnie uchyloną pokrywką. Pod koniec tego czasu pokrój w cienkie, krótkie paseczki boczek, a kiełbasę w kosteczkę. Rozgrzej następnie patelnię i umieść na niej najpierw boczek – poczekaj do delikatnego wytopienia tłuszczu.
Dodaj do niego również kiełbasę i podsmaż całość kilka minut na niewielkim ogniu do zarumienienia. Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę – dodaj na koniec smażenia na 2-3 minuty, aby się zeszkliła. Z gotowego już zapewne bulionu usuń wszystkie składniki poza marchewką – ziemniaki obierz, pokrój w kosteczkę i dodaj do garnka.
Po 10 minutach dodaj do bulionu całą zawartość patelni oraz majeranek i kminek – pozostaw na kolejne 10 minut. W międzyczasie umieść kapustę kiszoną na sitku i wyciśnij ją kilka razy pod bieżącą wodą, aby nie była zbyt kwaśna. Pokrój ją następnie – w zależności od upodobania – na mniejsze kawałki.
Gdy ziemniaki będą już miękkie dodaj kapustę do garnka i gotuj całość na niewielkim ogniu pod uchyloną pokrywką ostatnie 20 minut. Po tym czasie kapuśniak jest gotowy – w razie konieczności dopraw go delikatnie solą i pieprzem – smacznego!