Kapuśniak z kiszonej kapusty to z pewnością jedna z bardziej rozpoznawalnych i tradycyjnych polskich zup. Niepowtarzalny smak i aromat nadaje mu przede wszystkim wywar przygotowany na żeberkach. Dodatek kiełbasy i ziemniaków sprawia, że kapuśniak jest bardzo pożywnym, a jednocześnie niesamowitym pod względami smakowymi pomysłem na solidny posiłek dla całej rodziny. Do jego przygotowania konieczna będzie patelnia do podsmażenia kiełbasy i cebuli, garnek do ugotowania ziemniaków oraz duży około 5 litrowy garnek na całość gotowego kapuśniaku – zaczynajmy !
100 min 6 porcji
Składniki – kapuśniak z kiszonej kapusty
- Kapusta kiszona – 400 gram
- Żeberka (mogą być wędzone) – 200 gram
- Kiełbasa – podobnie 200 gram
- Ziemniaki – 5 sztuk
- Cebula – 1 sztuka
- Marchew – 2-3 sztuki
- Pietruszka – podobnie 2-3 sztuki
- Seler – połowa mniejszej sztuki
- Majeranek – 1 łyżeczka
- Ziele angielskie (ziarenka) – 4 sztuki
- Liść laurowy – podobnie 4 sztuki
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek wlej do dużego garnka 2 litry zimnej wody i wstaw na gaz. Włoszczyznę obierz i dokładnie umyj – dodaj do garnka razem z żeberkami. Następnie dodaj do całości listki laurowe, ziele angielskie oraz dopraw do smaku solą i pieprzem – gotuj aż do zmięknięcia mięsa.
W międzyczasie obierz i umyj ziemniaki – wstaw je do osolonej wody i gotuj do momentu aż będą miękkie. Następnie przepłucz kapustę i porządnie ją odsącz – dzięki temu unikniesz goryczkowego posmaku w zupie. Pokrój kapustę w drobne (1-2 centymetrowe) kawałki.
Wyjmij z garnka żeberka oraz warzywa – włóż do niego kapustę i gotuj tak na niewielkim ogniu pod przykryciem przez około godzinę. W połowie tego czasu dodaj do zupy majeranek. W międzyczasie pokrój w kostkę (może być nieco większa) cebulę. Rozgrzej patelnię i dodaj na nią cebulę – smaż do zeszklenia. Następnie pokrój w kostkę kiełbasę i również dodaj ją na patelnię – podsmaż według swojego upodobania.
Po godzinie gotowania dodaj do kapuśniaku zawartość patelni, dokładnie wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu jeszcze dodatkowo przez 10 minut. Po tym czasie zupa jest gotowa – wyłóż do talerzy ugotowane ziemniaki i zalej kapuśniakiem. Udało się – smacznego !