Kartacze to bardzo wyjątkowe, niesamowicie pyszne i niepowtarzalne danie. Wyrazisty farsz w połączeniu z cudownym ziemniaczanym ciastem każdemu z pewnością przypadną do gustu. Całość okraszona podsmażoną cebulką z boczkiem sprawia, że danie prezentuje się jeszcze lepiej zarówno wizualnie, jak i smakowo. Jednocześnie są bardzo sycące i śmiało mogą stanowić samodzielny posiłek idealny dla całej rodziny. Wykonanie dania jest dość rozbudowane i czasochłonne, ale efekt końcowy niezrównany – warto poświęcić nieco sił i czasu. Do wykonania przepisu konieczna będzie patelnia i spory garnek – zaczynajmy!
65 min ~8 sztuk
Składniki – kartacze
- Ziemniaki – 1.5 kg
- Mięso mielone z łopatki – 500 g
- Boczek – 150 g
- Cebula – 2 sztuki
- Czosnek – podobnie 2 ząbki
- Mąka ziemniaczana – 3 łyżki
- Majeranek – 1 czubata łyżeczka
- Natka pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki
Wykonanie przepisu rozpocznij od przygotowania ziemniaków. Na początek oddziel od całości 0.5 kg, obierz je, umyj i ugotuj w lekko osolonej wodzie. W międzyczasie pozostały 1 kg ziemniaków podobnie obierz i umyj, ale tym razem zetrzyj je na tarce o bardzo drobnych oczkach. Istotne jest to, aby całość startych ziemniaków umieścić w odpowiednio dużej miseczce.
W następnej kolejności wyciśnij z nich całość wody. Najlepiej osiągnąć to z wykorzystaniem ściereczki i sukcesywnie wyciskać kolejne porcje ziemniaków, które następnie odkładaj do osobnego naczynia. Czynność tą powtarzaj dla całości przygotowanych ziemniaków aż do momentu gdy w miseczce pozostanie sama odciśnięta woda – pozostaw ją na razie na boku.
Farsz
Możesz teraz obrać i pokroić w kosteczkę jedną cebulę, a ząbki czosnku posiekaj bardzo drobno lub przeciśnij przez praskę. Rozgrzej następnie patelnię i podsmaż na niej przez 2-3 minuty cebulę do delikatnego zeszklenia. Dodaj do niej przygotowany czosnek i podsmaż całość kolejne 2-3 minuty.
W międzyczasie jeśli korzystasz z mięsa w kawałku umyj je dokładnie i zmiel w maszynce – najlepiej na drobnych oczkach. W przeciwnym razie umieść gotowe mięso mielone w odpowiednio dużej miseczce. Gotową już zapewne zawartość patelni przełóż również do miseczki z mięsem.
Posiekaj natkę pietruszki i dodaj ją do mięsa wraz z majerankim oraz solidną szczyptą soli i pieprzu. Wszystko to bardzo dokładnie wymieszaj, tak aby składniki połączyły się równomiernie. Wróć teraz do wcześniejszych przygotowywań – w miseczce, w której pozostała woda pod odciśnięciu ziemniaków na dnie powinna oddzielić się sama skrobia. Odlej wodę, a pozostałą zawartość dodaj do ziemniaków.
Kartacze
Dodaj do miseczki również ugotowane i solidnie odcedzone ziemniaki, a także mąkę. Wszystko to bardzo dokładnie wymieszaj i ugnieć, tak aby wszystkie składniki równomiernie rozłożyły się w powstałym cieście. Wyjmij następnie z miseczki ilość ciasta pozwalającą na uformowanie placka wielkości mniej więcej dłoni.
Nałóż następnie na jego środek farszu i zawiń do góry. W ten sposób zamkniesz farsz we wnętrzu ciasta i ukształtujesz kartacza. Powtarzaj tę czynność do momentu wykorzystania zarówno ciasta, jak i farszu. Gotowe kartacze umieść następnie w gotującej – lekko osolonej – wodzie.
Kartacze gotuj po kilka sztuka, tak aby nie posklejały się po około 15 minut. W międzyczasie rozgrzej osobną patelnie – obierz i posiekaj w kosteczkę drugą cebulę. Boczek pokrój w podobnej wielkości kostkę i dodaj na patelnię wraz z cebulą. Smaż przez kilka minut na średnim ogniu często mieszając.
Gotowe kartacze wyjmuj z wody i pozostawiaj do obcieknięcia na sitku lub papierowych ręcznikach. Rozłóż je następnie na porcje i każdą z nich obficie polej zawartością patelni. Podawaj do spożycia najlepiej od razu po przygotowaniu – gotowe – smacznego!