Kaszotto z kurczakiem i warzywami to zdecydowanie bardzo ciekawa propozycja na przygotowanie niesamowicie bogatego w różnorodne smaki posiłku. Dzięki połączeniu delikatnego mięsa drobiowego, kaszy gryczanej i stosunkowo szerokiego bukietu warzyw uzyskujemy wyjątkowo atrakcyjny efekt końcowy. Bogata kompozycja smaków i aromatów na pewno przypadnie do gustu większości z nas. Każdy powinien znaleźć tutaj coś dla siebie – danie jest przy tym bardzo sycące i świetnie sprawdzi się jako samodzielny obiad. Do jego wykonania konieczny będzie garnek i patelnia – do dzieła!
40 min 4 porcje
Składniki – kaszotto z kurczakiem i warzywami
- Kasza gryczana – 200 g
- Filet z kurczaka – 2 sztuki
- Szpinak – 150 g
- Czerwona papryka – 1 niewielka sztuka
- Cukinia – podobnie 1 niewielka sztuka
- Marchew – 2 sztuki
- Bulion warzywny – 500 ml
- Sos sojowy – 3 łyżki
- Cebula – 1 sztuka
- Czosnek – 2 ząbki
- Słodka papryka – 1 łyżeczka
- Oregano – podobnie 1 łyżeczka
- Natka pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Umyj bardzo dokładnie filety z kurczaka i pokrój je następnie w kosteczkę lub nieco większe około 2-3 cm kawałki. Umieść następnie w miseczce 2 łyżki oliwy, 1 łyżkę sosu sojowego oraz po połowie łyżeczki słodkiej papryki i oregano – bardzo dokładnie wymieszaj. Przygotowane mięso dopraw solidną szczyptą soli i pieprzu, a następnie jak najbardziej równomiernie obtocz w marynacie – odstaw na chwilę na bok.
Czerwoną paprykę umyj i pokrój w cienkie podłużne paseczki, a cukinię i marchewki obierz i skrój w kawałki podobnej wielkości co mięso. Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę lub półksiężyce, a ząbki czosnku przeciśnij przez praskę lub posiekaj bardzo drobno. Szpinak umyj dokładnie pod bieżącą wodą i pozostaw na sitku do obcieknięcia.
Rozgrzej teraz solidnie patelnię i dodaj na nią najpierw przygotowane wcześniej mięso. Podsmaż około 5 minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając, tak aby wszystkie kawałki zarumieniły się równomiernie. Dodaj następnie do nich cebulę i czosnek – podsmaż kolejne 2-3 minuty do delikatnego zeszklenia cebuli.
Dodaj teraz do pozostałych składników paprykę, cukinię oraz marchewkę – podsmaż kolejne 5 minut co jakiś czas mieszając. Po tym czasie umieść na patelni kaszę gryczaną i po chwili zalej całość bulionem warzywnym – dodaj również sos sojowy. Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie i pozostaw pod przykryciem na niezbyt mocnym gazie na 15 minut – mieszaj dodatkowo zawartość patelni co kilka minut.
Po tym czasie kasza powinna być gotowa, a bulion w całości przez nią wchłonięty. Dodaj teraz na patelnię szpinak i systematycznie mieszając podsmaż całość przez ostatnie 5 minut. Na koniec przełóż gotowe danie do miseczek lub na talerze. Każdą z porcji przyozdób dodatkowo posiekaną natką pietruszki i podawaj do spożycia – smacznego!