Kawa Dalgona to bardzo interesująca propozycja na przygotowanie wyjątkowego napoju – lub jak kto woli deseru – kawowego. Lista składników jest prosta i krótka, ale sposób ich przygotowania sprawia, że uzyskujemy bardzo ciekawy efekt końcowy. Całość sprowadza się do ich intensywnego ubicia mikserem dzięki czemu uzyskujemy niesamowitą masę kawową – jest ona bardzo gęsta i słodka – wprost kremowa. W połączeniu z mlekiem – w zależności od potrzeby danej chwili chłodnym lub ciepłym – otrzymujemy wyjątkowo pyszny i smakowity napój. Nasze proporcje składników pozwalają na przygotowanie jednej szklanki – lub pucharku – kawy. Każda kolejna porcja to najzwyczajniej w świecie dodanie do całości kolejnego ich zestawu w identycznej ilości – do wykonania przepisu konieczny będzie jedynie mikser – zaczynajmy!
5 min 1 porcja
Składniki – kawa Dalgona
- Mleko – 200 ml
- Kawa rozpuszczalna (ulubiona) – 1 łyżka
- Erytrytol (lub inny słodzik/cukier) – podobnie 1 łyżka
- Woda – podobnie 1 łyżka
- Czekolada lub kakao – opcjonalnie
Przygotowanie
Najważniejsze na początek to wybrać najbardziej odpowiadające osobistym preferencjom składniki. Najistotniejszy wydaje się dobór kawy – rozpuszczalnej – każdy z jej miłośników ma swoją ulubioną pozycję. Z racji na bardzo szeroką obecnie ofertę różnorodnych rodzajów kaw – charakteryzujących się bardzo zróżnicowanymi smakami i aromatami – warto wybrać tą, która zapewni finalnie zadowalający nas efekt.
Kolejnym ważnym elementem jest dobór słodzika – nie każdy z nas akceptuje ich specyficzne smaki i nic nie stoi wtedy na przeszkodzie by zastosować po prostu cukier. Najważniejsze, aby dobrane składniki były tymi, które z całą pewnością nie popsują nam efektu końcowego. Dodatkowo ważne, aby zastosować do ubicia masy kawowej gorącą wodę – mleko natomiast dowolnie może być ciepłe lub chłodne.
W osobnej miseczce umieść na początek po jednej łyżce wody, erytrytolu oraz kawy. Tu również w zależności od osobistych upodobań możesz zdecydować się na nieco bardziej czubatą łyżkę kawy lub słodzika. W pierwszym przypadku uzyskamy bardziej kawowy smak, podczas gdy w drugim nieco słodszy efekt końcowy.
Następnie całość zacznij miksować na wysokich obrotach. Po około – maksymalnie – 5 minutach zawartość miseczki powinna przybrać postać gęstej – wyglądającej jak karmelizowana – masy. W odpowiednio dużej szklance lub najlepiej pucharku umieść 200 ml mleka i wyłóż stopniowo – ostrożnie – zawartość miseczki na jego powierzchnię.
Postaraj się rozprowadzić masę kawową równomiernie po całej powierzchni mleka. Dodatkowo na koniec możesz – znów w zależności od upodobania – posypać gotową kawę kawałkami startej czekolady lub kakao. Kawa od razu po przygotowaniu jest gotowa do spożycia – smacznego!