Kluski kładzione to świetny pomysł na przygotowanie nieco mniej standardowego dodatku do obiadu. Świetnie nadają się one jako alternatywa dla ziemniaków, kasz lub ryżu. Dodatkowo są bardzo sycącą pozycją i każdy posiłek uczynią pełnoprawnym i wartościowym obiadem dla całej rodziny. Idealnie komponują się z daniami mięsnymi, a w szczególności w przypadku połączenia z różnorakimi sosami. Kluski kładzione są nieco zapomnianym daniem w naszych kuchniach, ale z pewnością warto wracać do nich raz na jakiś czas. Każdy na pewno znajdzie dla nich niejedno zastosowanie, a jest ich naprawdę wiele. Świetnie sprawdzą się również jako samodzielny posiłek podsmażone z boczkiem i cebulą, podane ze szczypiorkiem lub pietruszką. Do wykonania przepisu konieczny będzie jedynie garnek i łyżka cedzakowa – opcjonalnie patelnia – zaczynajmy!
20 min 2 porcje
Składniki – kluski kładzione
- Jajka – 1 sztuka
- Mąka pszenna – 150 gram
- Woda – 100 ml
- Boczek (ulubiony) – 100 gram (opcjonalnie)
- Cebula – 1 sztuka (opcjonalnie)
- Szczypiorek lub natka pietruszki (opcjonalnie)
- Sól
Przygotowanie
Na początek jeśli decydujesz się na przygotowanie klusek z boczkiem i cebulą pokrój ten pierwszy w kosteczkę. Wybierz jego swój ulubiony rodzaj aczkolwiek pamiętaj, aby ostrożnie posługiwać się solą szczególnie w przypadku boczku wędzonego. Cebulę natomiast obierz i skrój w również w kostkę lub cienkie, niewielkie półksiężyce.
Rozgrzej następnie patelnię i dodaj na nią najpierw boczek – podsmaż go przez około 5 minut na średnim ogniu. Po tym czasie zmniejsz gaz i dodaj przygotowaną cebulę na kolejne 3 minuty. W międzyczasie dodaj do miseczki wodę, solidną szczyptę soli oraz wbij jajko. Zacznij mieszać składniki widelcem i stopniowo dodawać mąkę.
Ubijaj ciasto do momentu uzyskania jak najbardziej jednolitej masy – w osobnym garnku zagotuj wodę. Dodaj następnie do niej szczyptę soli i rozpocznij kładzenie klusek. W tym celu zanurz najpierw łyżkę we wrzątku, a następnie nabierz na nią ciasto – najlepiej około połowy jej objętości. Następnie przełóż ją do garnka – jeśli kluski nie będą chciały odczepić się od łyżki możesz zanurzać je bezpośrednio we wrzątku.
Kluski powinny gotować się około 2-3 minuty od ponownego zagotowania wody. Czynności te powtarzamy do wykorzystania całego ciasta – gotowe kluski przekładamy najlepiej na sitko do obcieknięcia. Gdy wszystkie już będą gotowe umieść je na patelni z pozostałymi składnikami – bardzo dokładnie wymieszaj. Pozostaw wszystko na patelni przez około 5 minut co jakiś czas mieszając.
Na koniec przełóż gotowe kluski z boczkiem i cebulą na talerze. Posiekaj również bardzo drobno szczypiorek i przyozdób nim każdą z porcji. Kluski podawaj do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do różnorodnych – szczególnie mięsnych – dań – smacznego!