Kokosowy ryż z mango to jedno z bardziej wyjątkowych dań jakie przyszło nam spożywać. Kompozycja smaków i aromatów mango i mleczka kokosowego w towarzystwie pysznego ryżu – gorąco polecamy basmati – to połączenie nieporównywalne z żadną inną potrawą. Jest jednocześnie delikatne i intensywne, a przy tym lekko słodziutkie – przede wszystkim dzięki naturalnej słodyczy mango. Z racji na to ważne jest, aby do wykonania przepisu zastosować odpowiednio dobrany owoc. Najlepiej, aby mango było zarumienione na czerwono oraz delikatnie miękkie – nie puszczające soków. Do wykonania przepisu konieczny będzie jedynie garnek – zaczynajmy!
20 min 1 porcja
Składniki – kokosowy ryż z mango
- Mango – 1 sztuka
- Ryż (najlepiej basmati) – 100 gram
- Mleczko kokosowe – 150 ml
- Erytrytol – 1 łyżeczka
- Mięta – świeży listek lub dwa
- Sól
Przygotowanie
Przygotowania rozpocznij od ugotowania lekko osolonej wody, dodaj do niej ryż i ugotuj go zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Jeśli preferujesz ryż al dente pamiętaj, aby od czasu gotowania odjąć około 2 minuty. Gotowy ryż odcedź i pozostaw na chwilę do obcieknięcia z wody.
W międzyczasie wstrząśnij intensywnie puszką z mleczkiem kokosowym – ważne, aby jego gęstsza część wymieszała się z tą bardziej płynną. Jeśli jest to konieczne możesz po otwarciu puszki dokończyć proces mieszania łyżeczką lub widelcem.
W osobnym garnku umieść następnie 150 ml mleczka kokosowego i dodaj do niego ryż. Gotuj tak całość razem – na wolnym ogniu – co jakiś czas mieszając przez kilka minut aż ryż wchłonie i połączy się z mleczkiem.
W międzyczasie umyj i obierz mango – dobór odpowiedniego owocu jest dość kluczowy. Powinien on być delikatnie miękki, ale nie lepiący z powodu puszczanych soków. Ważne również, aby mango było zarumienione na czerwono – to gwarancja naturalnej słodyczy. Miąższ oddziel od pestki i pokrój w kosteczkę.
Na koniec przełóż gotowy ryż z mleczkiem do miseczki i dodaj do niej przygotowane mango. Całość posyp – zgodnie z własnymi preferencjami – sezamem oraz przyozdób listkiem mięty – gotowe – smacznego!