Koktajl bananowo truskawkowy z miętą to bardzo wyjątkowa propozycja na przygotowanie niesamowicie smakowitego posiłku. Kompozycja bananów i truskawek to jedno z najlepszych pod względami smakowymi połączeń w przypadku owoców. Pasują do siebie idealnie – również wizualnie, powstały delikatnie różowy koktajl jest bardzo zachęcającym do spożycia widokiem. Wszystko to w połączeniu z gestym jogurtem naturalnym i dodatkiem mleka kokosowego pozwala na uzyskanie pysznego, sycącego i bardzo bogatego w witaminy i różnorodne mikroelementy posiłku. Koktajl jest przy tym bardzo orzeźwiający co potęguje jeszcze wyraźniej świeża mięta. Dodatkowo danie jest bardzo proste i jeszcze szybsze w przygotowaniu – propozycja idealna na pożywne śniadanie. Prezentujemy przepis pozwalający na uzyskanie przynajmniej czterech solidnych porcji koktajlu – idealne dla całej rodziny. Do jego przygotowania konieczny będzie jedynie blender – do dzieła!
15 min 2 porcje
Składniki – koktajl bananowo truskawkowy z miętą
- Banan – 2 sztuki
- Truskawki – 100 gram
- Jogurt naturalny – 400 ml
- Mleko kokosowe – 200 ml
- Świeża mięta
Przygotowanie
Na początek zajmij się przygotowaniem owoców – warto zdecydować się na wybór świeżych i soczystych sztuk. Wpływ jakości zastosowanych do wykonania przepisów owoców jest oczywisty i to od nich przede wszystkim zależy końcowy efekt. Oczywiście wykorzystanie mrożonych truskawek jest w niektórych okresach roku konieczne – nic na to nie poradzimy – koktajl również będzie smakowity.
Banany umyj dokładnie, obierz i pokrój na grube plasterki – dzięki temu sprawnie się zmiksują – umieść je w miseczce. Truskawki również bardzo dokładnie umyj, aby pozbyć się na pewno wszystkich pozostałości ziemi. Obierz je następnie z szypułek i umieść w miseczce razem z bananami.
Dodaj do owoców 400 ml gęstego jogurtu naturalnego – gęstość dobierz oczywiście w zależności od osobistych preferencji. Jeśli zastosujesz mniej gęstą jego odmianę proporcjonalnie zmniejszy się również gęstość samego koktajlu. Na koniec dolej do pozostałych składników 200 ml mleka kokosowego – doda całości niesamowitego smaku.
Zawartość miseczki zmiksuj – najlepiej blenderem – na jak najbardziej gładką masę, tak aby nie pozostały w nim żadne większe kawałki owoców. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji koktajl powinien przybrać kolor świeżego, delikatnego różu.
Gotowy koktajl przelej do nauczyć, przyozdób świeżą miętą i podawaj do spożycia od razu po przygotowaniu. Jeśli chcesz spotęgować jego walory orzeźwiające możesz umieścić go dodatkowo na pewien czas w lodówce. Zimny koktajl będzie równie wyborny, a dodatkowo mocno i skutecznie chłodzący – smacznego!