Kotlet pożarski to bardzo ciekawa zarówno pod względami smakowymi, jak i wizualnymi propozycja. Kotlety wyrabiane z delikatnego mięsa drobiowego w połączeniu z namoczoną w mleku bułką, masłem, śmietaną i przyprawami są wyśmienite. Będą wyraziste i niesamowicie smakowite – każdemu z pewnością przypadną do gustu. Danie idealnie komponuje się jako główny składnik obiadu podane z ulubionymi dodatkami. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie patelnia – do dzieła!
30 min 5-6 sztuk
Składniki – kotlet pożarski
- Filet z kurczaka lub mielone – 1 duża sztuka (około 400 g)
- Jajko – podobnie 1 sztuka
- Kajzerka – podobnie 1 sztuka
- Bułka tarta – 5 łyżek
- Mąka pszenna – podobnie 5 łyżek
- Mleko – około 100 ml
- Śmietana 30% – podobnie 100 ml
- Masło – 25 g
- Czosnek – 2 ząbki
- Majeranek – 1 łyżeczka
- Natka pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od namoczenia w mleku kajzerki – pozostaw ją tak na około 10 minut. Następnie dokładnie umyj i oczyść filet z kurczaka – bardzo drobno go posiekaj lub przeciśnij przez maszynkę do mielenia. NIeco większe kawałki uzyskane podczas krojenia będą bardzo wyjątkowo komponowały się w całości – polecamy ten sposób.
Na niewielkiej patelni roztop następnie 25 gramów masła. W międzyczasie obierz i przeciśnij przez praskę ząbki czosnku, a natkę pietruszki posiekaj bardzo drobno. Umieść je następnie w sporej miseczce wraz z przygotowanym mięsem, rozdrobnioną kajzerką i łyżeczką majeranku.
Wbij do środka jedno jajko, dodaj roztopione masło i śmietanę – dopraw delikatnie solą i pieprzem – wszystko to bardzo dokładnie wymieszaj rękoma. Wyrabiaj masę do uzyskania jak najbardziej jednolitej i równomiernie wymieszanej postaci. Rozgrzej teraz solidnie patelnię – z gotowej masy formuj kotlety – powinny być niezbyt grube i nieco podłużne.
Każdego z nich obtaczaj najpierw w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej. Kładź je następnie na rozgrzaną patelnię i smaż po kilka minut z każdej strony do odpowiedniego zarumienienia. W razie zbyt szybkiego i mocnego przypiekania zmniejsz koniecznie ogień. Gotowe kotlety zdejmij z patelni i podawaj do spożycia z ulubionymi dodatkami obiadowymi – smacznego!