Kotlety jajeczne w sosie pieczarkowym to bardzo prosta w przygotowaniu i niesamowicie smakowita propozycja przygotowania posiłku. Delikatne kotlety z cudownie wyrazistym sosem to połączenie, które z pewnością każdemu przypadnie do gustu. Dodatkowo danie świetnie komponuje się z dowolnymi dodatkami obiadowymi dzięki czemu w prosty sposób uzyskujemy w pełni sycący posiłek. Idealnie sprawdzą się tutaj ziemniaki, ulubiony rodzaj ryżu lub kaszy, a nawet świeże pieczywo. Do wykonania przepisu wystarczy jedynie garnek i patelnia – dla równoległego smażenia kotletów i przygotowania sosu konieczne będę dwie – zaczynajmy!
35 min 4 porcje
Składniki – kotlety jajeczne w sosie pieczarkowym
- Jajka – 6 sztuk
- Pieczarki – 300 g
- Bułka tarta – 2 łyżki
- Śmietana 18% – 250 ml
- Cebula – 1 sztuka
- Masło – 1 łyżka
- Sos sojowy – podobnie 1 łyżka
- Słodka papryka – 1/2 płaskiej łyżeczki
- Ostra papryka – podobnie 1/2 płaskiej łyżeczki
- Szczypiorek
- Koperek
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Kotlety jajeczne
Przygotowania rozpocznijmy od ugotowania jajek. W tym celu umieść w garnku 5 jajek, zalej je chłodną wodą, tak aby mogły swobodnie się w niej zanurzyć i wstaw na gaz. W zależności od wielkości jajek gotujemy je od momentu zagotowania wody 8-10 minut – ważne, aby na pewno były na twardo. Większe sztuki potrzebują dłuższego czasu gotowania, a te mniejsze nieco krótszego.
W międzyczasie posiekaj drobno szczypiorek i koperek – ich ilość dostosuj do własnych preferencji, ale powinno to być nie więcej niż około 2 łyżek. Cebulę obierz i posiekaj w kosteczkę lub cienkie półksiężyce, a pieczarki umyj i pokrój w plasterki. Jeśli korzystasz z ich większych sztuk możesz oczywiście pokroić je nieco drobniej.
Gotowe już zapewne jajka zdejmij z ognia i schłódź pod zimną wodą. Obierz je następnie ze skorupek i posiekaj w kosteczkę. Umieść je następnie w miseczce, dodaj bułkę tartą, dwie łyżeczki śmietany oraz posiekany szczypiorek. Na koniec wbij do miseczki ostatnie surowe jajko i dopraw całość solą, pieprzem i szczyptą słodkiej i ostrej papryki.
Wszystko to bardzo dokładnie wymieszaj, aby powstała jak najbardziej jednolita masa – rozgrzej solidnie patelnię. Formuj następnie z masy kotleciki – najlepiej ugniatać je w dłoniach – i kładź na patelnię. Smaż każdego z nich na niewielkim ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony do zarumienienia na złocisty kolor.
Sos pieczarkowy
W międzyczasie możesz rozgrzać masło na drugiej patelni i umieścić na niej najpierw przygotowaną wcześniej cebulę. Podsmaż 2-3 minuty do delikatnego zeszklenia i dodaj pieczarki – dopraw solą i pieprzem. Podsmaż całość kolejne 5 minut co jakiś czas mieszając, tak aby pieczarki zarumieniły się z każdej strony.
Po tym czasie dodaj na patelnię śmietanę, sos sojowy, słodką i ostrą paprykę – ponownie wszystko bardzo dokładnie wymieszaj i pozostaw na minimalnym gazie na około 3-4 minuty. Na koniec dodaj do sosu posiekany koperek – gotowe już zapewne kotleciki rozłóż na talerze. Każdą z porcji polej obficie sosem i podawaj do spożycia najlepiej z ulubionym dodatkiem obiadowym – smacznego!