Kotlety schabowe z panierką to jedna z najbardziej tradycyjnych potraw naszej rodzimej kuchni polskiej. Nieodłącznie towarzyszy nam przez całe życie jako przepyszne i bardzo lubiane danie. Każdy przygotowuje je nieco inaczej na swój własny (najlepszy) sposób. Schabowe wyjątkowo dobrze komponują się z wszelkiego rodzaju dodatkami – szczególnie z warzywami – smakuje wyśmienicie zarówno z ziemniakami, jak i surówkami. Danie jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a efekt jest niepowtarzalny. Do jego przygotowania konieczna będzie jedynie patelnia – zaczynajmy!
30 min 4 porcje
Składniki – kotlety schabowe z panierką
- Schab wieprzowy – 300-400 gram (4-5 kotletów)
- Mąka pszenna – 1/2 szklanki
- Bułka tarta – podobnie 1/2 szklanki
- Czosnek – 2 ząbki
- Jaja – podobnie 2 sztuki
- Mleko – podobnie 2 łyżki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek zetrzyj ząbki czosnku na tarce o bardzo niewielkich oczkach. Następnie umyj dokładnie schab i pokrój go w cienkie – około 1-1.5 centymetrowe – kotlety. W każdego z nich wetrzyj z obydwu stron nieco startego czosnku, a następnie dopraw równomiernie solą i pieprze. Odstaw kotlety na 10-15 minut, aby przeszły solidnie aromatem czosnku.
W międzyczasie wbij do miseczki (lub głębokiego talerza) jajka, dodaj dwie łyżki mleka i bardzo dokładnie wymieszaj, tak aby powstała jednolita konsystencja. Do drugiej miseczki wsyp mąkę pszenną, a do trzeciej bułkę tartą.
Wróć teraz do przygotowywania kotletów. Każdego z nich ułóż na płaskiej powierzchni – na przykład na deseczce kuchennej – przykryj koniecznie folią spożywczą. Rozbij następnie kotlety tłuczkiem do mięsa. W zależności od upodobania możesz rozbić je nawet do bardzo cienkich rozmiarów – będą wtedy delikatniejsze w spożyciu. Rozgrzej następnie solidnie oliwę z oliwek na patelni.
Pierwszego kotleta obtocz najpierw równomiernie w mące. Zanurz go w jajku z mlekiem, a na koniec obtocz dodatkowo w bułce tartej i połóż na rozgrzanej patelni. Następnie postąp identycznie z pozostałymi kotletami. Smaż je tak na niedużym ogniu po kilka (3-5) minut z każdej strony (w zależności od grubości) na niezbyt dużym ogniu.
Podczas smażenia uważaj, aby nie stosować zbyt dużego ognia i nie pozostawiać kotletów dłuższy czas na jednej stronie. Może to negatywnie wpłynąć to na panierkę – zbyt mocno ją przysmażyć, może ona też odejść od mięsa. Po tym czasie schabowe są gotowe – podawaj najlepiej ze świeżo ugotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką – smacznego!