Kotlety siekane z kurczakiem to bardzo ciekawe propozycja na przygotowanie atrakcyjnego posiłku. Swoją wyjątkowość zawdzięcza bardzo drobno pokrojonemu, delikatnemu mięsu drobiowemu smażonemu w wyrazistych przyprawach. Suszone pomidory, majonez i starty żółty ser zapewniają kotlecikom wybornego smaku i cudownych aromatów. Dodatkowo zastosowanie ulubionych dodatków obiadowych takich jak ziemniaki, kasze, ryż pozwala na uzyskanie w pełni sycącego obiadu. Danie idealnie sprawdzi się jako posiłek dla całej rodziny – każdemu z pewnością zasmakuje. Do jego wykonanie konieczna będzie jedynie patelnia – do dzieła!
30 min 2 porcje
Składniki – kotlety siekane z kurczakiem
- Filet z kurczaka – 1 sztuka
- Jajko – podobnie 1 sztuka
- Cebula – podobnie 1 sztuka
- Ser żółty – 50 g
- Czosnek – podobnie 1 ząbek
- Suszone pomidory – 2 niewielkie sztuki
- Majonez – 2 łyżki
- Mąka pszenna – podobnie 2 łyżki
- Słodka papryka – 1/2 łyżeczki
- Ostra papryka – podobnie 1/2 łyżeczki
- Natka pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek dokładnie umyj filet z kurczaka i pokrój go w niewielkie – maksymalnie 1 cm – kawałki. Dopraw mięso dodatkowo solidną szczyptą soli i pieprzu – jak najbardziej równomiernie. Następnie zetrzyj na tarce o niewielkich oczkach ser żółty – naszym ulubionym jest tutaj parmezan. Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę, a ząbek czosnku przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno posiekaj.
Suszone pomidory odcedź z zalewy i pokrój w kawałki podobne wielkością do cebuli. Kilka gałązek natki pietruszki posiekaj drobno i umieść wszystkie przygotowane składniki w miseczce. Dodaj do niej również 2 łyżki majonezu, mąkę pszenną, po 1/2 łyżeczki ostrej i słodkiej papryki oraz wbij jajko. Gdy wszystkie składniki będą już w miseczce wymieszaj je jak najdokładniej.
Ważne, aby składniki rozprowadziły się jak najbardziej równomiernie po powstałej w ten sposób masie. Rozgrzej następnie bardzo solidnie patelnię i wykładaj na nią zawartość miseczki. Najlepiej robić to z wykorzystaniem łyżki i kształtować z jej wykorzystaniem kotleciki. Każdy z nich powinien smażyć się na niewielkim ogniu po około 4 minuty z każdej strony.
Po wykorzystaniu całości składników na kotleciki przełóż je na talerz i podawaj najlepiej od razu do spożycia. Idealnymi dodatkami do dania będą ziemniaki, ulubiona kasza lub ryż. Świetnie pasować będzie tutaj również praktycznie dowolna surówka lub sałatka – gotowe – smacznego!