Kotlety z kalafiora to świetny pomysł na lekki, zdrowy, a jednocześnie przepyszny posiłek. Przy odpowiednim dobraniu dodatków może posłużyć zarówno jako śniadanie, obiad i kolacja. Wspaniała kompozycja gotowanego kalafiora z aromatycznym czosnkiem i przyprawami sprawia, że kotleciki każdemu przypadną do gustu. Do przygotowania będzie potrzebna jedynie patelnia oraz głęboka miseczka do wymieszania wszystkich składników w odpowiednią masę – zaczynajmy !
45 min 6 porcji
Składniki – kotlety z kalafiora
- Kalafior – 1 średnia sztuka
- Cebula – podobnie 1 średnia sztuka
- Jaja – 2 sztuki
- Czosnek – podobnie 2 ząbki
- Bułka tarta – 6 łyżek
- Sól – 1 łyżeczka
- Pieprz – podobnie 1 łyżeczka
- Natka pietruszki – podobnie 1 łyżeczka
- Papryka słodka – podobnie 1 łyżeczka
- Kurkuma – 1/2 łyżeczki
- Oliwa z oliwek
Przygotowanie
Najpierw obierz z niepotrzebnych elementów kalafiora. Gdy pozbędziesz się przeszkadzających liści możesz poucinać od całości poszczególne różyczki uzyskując niewielkie kawałki. Następnie dokładnie opłucz kalafiora i umieść go w garnku. Zalej kalafiora chłodną wodą, osól niezbyt intensywnie i wstaw na średni gaz. Gotuj tak pod przykryciem do momentu aż kalafior stanie się miękki (ale nie rozgotowany) – około 10-12 minut.
W międzyczasie rozgrzej patelnie, cebulę pokrój w bardzo drobną kosteczkę i podsmaż do zeszklenia. Następnie posiekaj drobno lub przeciśnij przez praskę czosnek – dodaj na patelnię i podsmaż 2-3 minuty. Po tym czasie zdejmij wszystko z patelni i pozostaw do wystudzenia.
Następnie do dużej miski wbij jajka, dosyp 3 łyżki bułki tartej oraz przyprawy: natkę pietruszki, słodką paprykę i kurkumę. Zamieszaj wszystko i dodaj zawartość z wcześniej podsmażonej patelni. Odcedź dobrze kalafiora i jego również dodaj do miski. Całość bardzo dokładnie wymieszaj – możesz pomóc sobie widelcem, aby rozgnieść większe kawałki kalafiora.
Następnie rozgrzej dobrze patelnię, a z masy uformuj w dłoniach kotleciki. Obtocz każdego z nich delikatnie w pozostałej bułce tartej i kładź kolejno na patelnię. Smaż po około 3-4 minuty z każdej strony. Gdy kotlety zarumienią się równomiernie zdejmuj je z patelni. Podawaj z dowolnymi dodatkami – najlepiej z ziemniakami i świeżymi warzywami – smacznego !