Kotlety z kaszy gryczanej to szybki, prosty i przede wszystkim zdrowy pomysł na obiad. Jego przygotowanie nie sprawi nikomu trudności, a efekt będzie pyszny. Danie jest lekkie i z łatwością łączy się z dowolnymi dodatkami. To wyśmienity pomysł na obiad dla całej rodziny. Do jego przygotowania konieczna będzie miska do uformowania masy na kotlety i patelnia do ich usmażenia – zaczynajmy !
Składniki – kotlety z kaszy gryczanej
- Kasza gryczana – 100 gram
- Bułka tarta – podobnie około 100 gram
- Cebula – 1 niewielka sztuka
- Czosnek – 1-2 ząbki
- Jaja – 2 sztuki
- Słodka papryka – 1 łyżeczka
- Ostra papryka (lub chilli) – podobnie 1 łyżeczka
- Oregano – podobnie 1 łyżeczka
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek zagotuj garnek osolonej wody i dodaj do niego kaszę – gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy będzie już gotowa odcedź ją od wody i umieść w osobnym naczyniu. Pozostaw kaszę do wychłodzenia – tak będzie łatwiej formować kotleciki.
W międzyczasie posiekaj bardzo drobno cebulę – rozgrzej patelnię. Dodaj na nią cebulę i smaż do zeszklenia. Następnie posiekaj lub przeciśnij przez praskę czosnek i również umieść go na patelni. Smaż tak przez 2-3 minuty aż poczujesz intensywny czosnkowy aromat. Odstaw z ognia i pozostaw chwilę do wystudzenia.
W dużej misce umieść kaszę, zawartość patelni oraz dodatkowo przyprawy: słodką, ostrą paprykę i oregano. Następnie dodaj również bułkę tartą i wbij do środka jajka. Całość dopraw delikatnie solą i pieprzem – na koniec bardzo dokładnie wymieszaj. Pozostaw wszystko na 15-20 minut.
Po tym czasie rozgrzej patelnię i zacznij formować kotlety. Najłatwiej nabierać w dłonie masę z miseczki i ugniatać ją do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ważne, żeby kotlety nie rozpadały się – na patelni z pewnością wtedy się rozejdą. jeśli masz problem z uzyskaniem odpowiednich kotletów możesz dodać do masy możesz namoczyć dłonie wodą, a nawet oliwą.
Kładź gotowe kotleciki na patelnię i smaż na średnim ogniu przez około 5 minut z każdej strony. Po tym czasie powinny się odpowiednio zarumienić – gotowe. Całość dania podawaj ze świeżymi warzywami – najlepiej z sałatą i papryką – oraz dodatkowo przyozdobione szczypiorkiem, smacznego !