Kotlety z kaszy jaglanej to lekka, prosta i szybka w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo wyjątkowa w smaku propozycja na pożywny posiłek. Ich wyjątkowość sprawia, że świetnie nadają się do spożycia w dowolnej porze dnia. Mogą być sycącym śniadaniem, lekkim obiadem lub kolacją, a nawet dodatkiem do innego posiłku. Gorąco polecamy wszystkim miłośnikom bezmięsnych posiłków, aczkolwiek każdemu niezależnie od kulinarnych upodobań powinny one przypaść do gustu – kotleciki są po prostu pyszne. Do ich przygotowania konieczna będzie jedynie odpowiednio duża patelnia – zaczynajmy!
35 min 8 sztuk
Składniki – kotlety z kaszy jaglanej
- Kasza jaglana – 100 gram
- Jajko – 1 sztuka
- Cebula dymka – podobnie 1 sztuka
- Czosnek – podobnie 1 ząbek
- Curry – 1 łyżeczka
- Papryka słodka – podobnie 1 łyżeczka
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Realizację przepisu rozpocznij od kaszy – w tym celu zagotuj garnek lekko osolonej wody. W międzyczasie przesyp kaszę na sitko i przepłucz ją solidnie – dodaj do wrzątku – gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie posiekaj drobniutko cebulę – rozgrzej patelnię. Podsmaż cebulę do zeszklenia, kilka minut na niedużym ogniu.
W międzyczasie możesz zetrzeć (lub nawet przecisnąć przez praskę) czosnek. Następnie dodaj go również na patelnię – zmniejsz ogień do minimum. Jeśli kasza jest już gotowa odcedź ją i umieść w sporej misce. Dodaj do niej również zawartość patelni, a następnie wbij jajko. Dopraw całość delikatnie solą i pieprzem oraz wsyp do miski curry i słodką paprykę.
Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj, tak aby składniki równomiernie się rozprowadziły. Możesz nawet wykorzystać do tego mikser lub blender, ale nie ma takiej konieczności. Następnie odstaw całość do przestudzenia na około 15 minut – po tym czasie masa będzie gotowa.
Rozgrzej solidnie patelnię, a z miseczki wyjmij ilość masy, która zmieści się idealnie w dłoni. Ugnieć ją lekko i uformuj kotlecika ściskając masę między dłońmi. W zależności od upodobania możesz lepić cieńsze, płaskie kotleciki lub bardziej krągłe.
Gotowe kotleciki kładź na patelni i smaż na niewielkim ogniu do momentu złotawego zarumienienia z każdej strony – nie powinno to zająć więcej niż kilka minut. Gotowe kotleciki podawaj najlepiej od razu po usmażeniu – świetnie smakuj z surówką z marchwi – smacznego!