Kotlety z kaszy kuskus to bardzo wyjątkowa – całkowicie bezmięsna – propozycja obiadowa. Świetnie wpasuje się w większość wymagających diet, a przy tym z powodzeniem zaspokoi każdy głód. Kotlety są lekkie, delikatne w smaku i świetnie komponują się z praktycznie dowolnymi dodatkami obiadowymi. Idealnie będzie tutaj pasowała ulubiona sos, sałatka lub surówka, ale także ziemniaki. Przy wszystkich tych zaletach ważny jest również proces przygotowania kotletów – bardzo prosty, szybki i mało angażujący. Przepis jest idealny na szybki obiad w dni, w które nie mamy czasu na wielkie gotowanie. Do wykonania przepisu konieczna będzie odpowiednia do wymieszania składników miseczka oraz patelnia – zaczynajmy!
20 min 10 sztuk
Składniki – kotlety z kaszy kuskus
- Kasza kuskus – u nas od Janex – 200 gram
- Kukurydza – 50 gram
- Jajko – 1 sztuka
- Cebula – podobnie 1 sztuka (niewielka)
- Czosnek – 2 ząbki
- Bułka tarta – 20 gram
- Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
- Papryka słodka – solidna szczypta
- Kurkuma – podobnie solidna szczypta
- Imbir – podobnie solidna szczypta
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Umieść odmierzone 200 gram kaszy kuskus w miseczce i przygotuj ją zgodnie z podanymi na opakowaniu instrukcjami. Zazwyczaj wystarczy zalać ją wrzątkiem – warto go delikatnie dosolić – i pozostawić na kilka minut – kasza gotowa. W międzyczasie obierz i posiekaj drobno cebulę oraz odsącz kukurydzę z zalewy.
Ząbki czosnku również obierz i posiekaj bardzo drobno, a najlepiej przeciśnij przez praskę. Następnie w odpowiednio dużej miseczce umieść najpierw gotową już zapewne kaszę – dopraw solidną szczyptą soli i pieprzu oraz pozostałymi przyprawami: ziołami prowansalskimi, słodką papryką, kurkumą i imbirem. Całość zamieszaj, tak aby przyprawy równomiernie rozprowadziły się w kaszy.
Dodaj następnie do miseczki wcześniej przygotowane kukurydzę, cebulę, czosnek, bułkę tartą oraz wbij jajko. Wszystko ponownie bardzo dokładnie wymieszaj, tak aby składniki rozprowadziły się równomiernie po całości powstałej masy. Rozgrzej następnie oliwę z oliwek na patelni i zacznij lepić kotleciki.
W tym celu nabieraj między dłonie zawartość miseczki i postaraj się uformować z niej kotlecika. Gotowego umieść na patelni i smaż do momentu zarumienienia – około 4 minuty na średnim ogniu – odwróć go następnie na drugą stronę. Czynności te powtarzaj do momentu wyczerpania masy – gotowe kotleciki przekładaj na talerze i podawaj najlepiej od razu do spożycia – smacznego!