Kotlety z kurczaka zapiekane z serem i pomidorem to świetny pomysł na urozmaicenie tego uwielbianego zapewne przez wszystkich z nas dania. Delikatne mięso drobiowe w cudownie wyrazistej panierce to idealne połączenie. Dodatkowo wszystko do zapieczone z serem i warzywami sprawia, że kotlety nabierają cudownego, sycącego charakteru. Podane z ulubionymi dodatkami idealnie sprawdzą się jako obiad dla całej rodziny. Do wykonania przepisu konieczna będzie patelnia i piekarnik – do dzieła!
30 min 4 sztuki
Składniki – kotlety z kurczaka zapiekane z serem i pomidorem
- Filet kurczaka – 2 mniejsze lub 1 większy (około 400-500 g)
- Ser żółty (ulubiony) – 70 g
- Pomidor – 1 większa sztuka
- Czerwona cebula – podobnie 1 sztuka
- Czosnek – 2 ząbki
- Jaja – podobnie 2 sztuki
- Bułka tarta – 5 łyżek
- Słodka papryka – 1 łyżeczka
- Ostra papryka – podobnie 1 łyżeczka
- Zioła prowansalskie – podobnie 1 łyżeczka
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowania rozpocznij od dokładnego umycia i oczyszczenia filetów kurczaka. Podziel je następnie na mniejsze kawałki w zależności od upodobania. My preferujemy nieco grubsze kotlety i w przypadku mniejszej sztuki filetu ograniczamy się do przekrojenia go na pół. Rozbij je następnie delikatnie tłuczkiem – uważaj, aby mięso nie porozrywało się.
Dopraw następnie każdy z kawałków kurczaka po obydwu stronach solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz po 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, a także słodkiej i ostrej papryki. Postaraj się, aby przyprawy rozprowadzić jak najbardziej równomiernie. Umieść następnie w jednym talerzu dwa rozmieszane jajka, a w drugim bułkę tartą wraz z pozostałymi przyprawami.
Rozgrzej teraz patelnię i przygotuj odpowiednio duże naczynie żaroodporne lub blaszkę wyłożoną najlepiej papierem do pieczenia. Każdy z kawałków kurczaka zanurz najpierw w jajku, a następnie w bułce – jeśli nie obtoczy się odpowiednio za pierwszym razem możesz śmiało powtórzyć czynności.
Każdy z kawałków układaj następnie na rozgrzanej patelni i smaż po kilka minut z każdej strony do momentu odpowiedniego zarumienienia panierki – możesz już rozgrzać piekarnik do 180 stopni. W międzyczasie pokrój pomidora i czerwoną cebulę w plasterki oraz przygotuj plasterki sera (lub zetrzyj go na tarce).
Gotowe kotleciki przełóż do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę. Na każdym z nich ułóż najpierw ser, a następnie pomidora i cebulę – delikatnie dopraw solą i pieprzem. Pozostaw je w piekarniku na 10-15 minut sprawdzając co jakiś czas czy ser nie przypieka się zbyt mocno. Gotowe kotlety wyjmij z piekarnika i podawaj do spożycia z ulubionymi dodatkami – smacznego!