Kotlety z udek kurczaka to bardzo atrakcyjny pomysł na przygotowanie mięsa drobiowego. Mięso z udek jest wyjątkowo pyszne i stanowi miłą odmianę od częściej wykorzystywanych filetów z piersi. Aromatyczna i wyrazista w smaku panierka z dodatkiem papryki sprawia, że kotlety zasmakują z pewnością każdemu. W połączeniu z praktycznie dowolnymi dodatkami obiadowymi kotlety świetnie sprawdzą się jako obiad dla całej rodziny. Polecamy tutaj szczególnie klasyczne ziemniaki i ulubioną surówkę. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby wykorzystać ryż, kaszę lub po prostu świeże pieczywo – kotlety to świetny dodatek na kanapkę. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie patelnia – do dzieła!
30 min 4 porcje
Składniki – kotlety z udek kurczaka
- Mięso z udek kurczaka – około 0.5-0.7 kg
- Jajko – 2 sztuki
- Mąka – podobnie 2 łyżki
- Bułka tarta – podobnie 2 łyżki
- Czosnek suszony – 1 płaska łyżeczka
- Słodka papryka – podobnie 1 płaska łyżeczka
- Ostra papryka – podobnie 1 płaska łyżeczka
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowania rozpocznij od mięsa – polecamy wykorzystanie gotowego, oddzielonego od kości kurczaka. W przeciwnym przypadku postaraj się jak najbardziej delikatnie – aby nie porozrywać mięsa – usunąć kości z udek. Gotowe mięso rozbij delikatnie tłuczkiem – uważaj, aby nie użyć zbyt dużo siły i nie porozrywać kotlecików.
Każdego z nich dopraw następnie solą i pieprzem, a także suszonym czosnkiem i solidną szczyptą słodkiej i ostrej papryki. Następnie umieść w jednym naczyniu – na przykład głębokim talerzu – 2 łyżki mąki. Do drugiego naczynie wbij 2 jajka, a do kolejnego dodaj bułkę tartą wraz z pozostałymi przyprawami. Każdy z kotletów obtocz najpierw w mące, następnie w jajku i bułce tartej.
Kładź je na rozgrzanej patelni i podsmażaj na niezbyt mocnym gazie po około 5-7 minut z każdej strony. Po tym czasie kotlety są gotowe – podawaj je do spożycia z ulubionymi dodatkami obiadowymi. Najlepiej sprawdzą się tutaj klasycznie ziemniaki, ale równie pyszny posiłek uzyskasz z wykorzystaniem ryżu lub kaszy, a nawet świeżego pieczywa. Dodatkowo oczywiście idealnie pasować będą tutaj ulubione sałatki lub surówki – smacznego!