Krem marchewkowy z serkiem topionym to wyjątkowa propozycja przygotowania pysznej i sycącej zupy. Lekki bulion warzywny w połączeniu ze sporą ilością marchwi i śmietankowego serka zapewnia zupie niesamowitej delikatności i kremowego charakteru. Całość doprawiona wyrazistymi i nieco ostrzejszymi przyprawami każdemu z pewnością przypadnie do gustu. Dodatkowo zupa podana z domowymi grzankami lub świeżym pieczywem jest niesamowicie sycąca i świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Do wykonania przepisu konieczny będzie jedynie duży – około 5 litrowy – garnek – zaczynajmy!
100 min 4 porcje
Składniki – krem marchewkowy z serkiem topionym
- Marchew – około 1 kg
- Serek topiony śmietankowy – 200 g
- Mleko – 100 ml
- Pietruszka – 2 sztuki
- Seler – 1/2 średniej sztuki
- Por – około 20 cm
- Ziemniaki – 4 średnie sztuki
- Cebula – 2 sztuki
- Czosnek – podobnie 2 ząbki
- ZIele angielskie – podobnie 2 sztuki
- Liść laurowy – podobnie 2 sztuki
- Pieprz – podobnie 2 ziarna
- Kurkuma – 1/2 łyżeczki
- Tymianek – podobnie 1/2 łyżeczki
- Słodka papryka – podobnie 1/2 łyżeczki
- Ostra papryka – podobnie 1/2 łyżeczki
- Płatki migdałowe
- Czarnuszka
- Grzanki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonania przepisu rozpocznij od przygotowania bulionu – w tym celu obierz i bardzo dokładnie umyj włoszczyznę – cebulę lekko opal nad palnikiem. Umieść następnie warzywa w dużym – najlepiej około 5 litrowym – garnku wraz z około 1.5 litra chłodnej wody i wstaw na średni gaz. Dodaj do niego również po dwie sztuki liścia laurowego, ziela angielskiego i pieprzu, dopraw solą i pozostaw od momentu zagotowania na niewielkim ogniu przez około 60 minut.
Pod koniec tego czasu możesz zacząć przygotowywać pozostałe składniki – obierz, umyj i pokrój w mniejsze kawałki marchew. Cebulę obierz i pokrój w nieco grubsze piórka, a ząbki czosnku posiekaj w plasterki. Ziemniaki obierz i pokrój w większą kostkę – rozgrzej nieco oliwy w garnku.
Dodaj do niego wszystkie przygotowane składniki i podsmaż kilka minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Po tym czasie zalej całość 1 litrem przygotowanego wcześniej bulionu – zmniejsz ogień. Dodaj do garnka również po 1/2 łyżeczki kurkumy, tymianku oraz słodkiej i ostrej papryki – zamieszaj i pozostaw pod przykryciem około 20 minut.
Na ostatnie 5 minut tego czasu dodaj do całości również podzielony na mniejsze kawałki serek śmietankowy i mleko. Na koniec odstaw zupę do przestygnięcia i zmiksuj ją następnie z wykorzystaniem blendera na jak najbardziej gładką i jednolitą masę. Wstaw garnek na gaz i doprowadź do ponownego zagotowania – w razie konieczności dopraw solą i pieprzem.
W międzyczasie możesz już śmiało przygotować domowe grzanki. Przełóż zupę na talerze lub do miseczek – każdą z porcji przyozdób obficie płatkami migdałowymi i czarnuszką. Podawaj do spożycia najlepiej od razu po przygotowaniu z wykonanymi wcześniej grzankami lub świeżym pieczywem – smacznego!