Krem z dyni i mango to świetna propozycja na przygotowanie zupy o zdecydowanie jesiennym charakterze. Wspaniała kompozycja dyni i naturalnej słodyczy mango zasmakuje nawet najbardziej wymagającym. Dodatkowo zastosowanie mleczka kokosowego i intensywnych przypraw sprawia, że potrawa nabiera jeszcze bardziej wyrazistego charakteru. Całość prezentuje się bardzo atrakcyjnie zarówno pod względami smakowymi, jaki wizualnymi. Do wykonania przepisu konieczny będzie jedynie głęboki garnek – zaczynajmy!
30 min 4 porcje
Składniki – krem z dyni i mango
- Dynia – 500 g
- Mango – 1 sztuka
- Cebula – podobnie 1 sztuka
- Bulion warzywny – 500 ml
- Śmietana 18% – 200 ml
- Masło – 1 łyżeczka
- Mleczko kokosowe – 100 ml
- Imbir (korzeń) – około 2 cm
- Curry – 1 łyżeczka
- Chili – 1/4 łyżeczki
- Słonecznik
- Natka pietruszki
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowania rozpocznij od dyni – to zajmuje najwięcej czasu. Na początek przekrój ją na połówki i wydrąż z każdej z nich nasiona. Następnie pokrój dynie wzdłuż na mniejsze kawałki i obierz je ze skórki. Pozostały miąższ pokrój w kostkę – niezbyt małą – tak aby w łatwy sposób można było ją później blendować. Rozgrzej masło na w głębokim garnku, a w międzyczasie obierz i pokrój w piórka cebulę.
Dodaj ją następnie do garnka i podsmaż 2-3 minuty do delikatnego zeszklenia. Umieść następnie w garnku również przygotowaną wcześniej dynię – zmniejsz ognień do minimum. Pozostaw tak całość na około 5 minut co jakiś czas mieszając. W międzyczasie obierz i zetrzyj na tarce imbir – umieść w garnku. Na koniec dodaj do garnka obrane i pokrojone w kostkę mango.
Po kolejnych 2-3 minutach zalej całość bulionem, dokładnie zamieszaj i dodaj mleczko kokosowe oraz curry i chili. Pozostaw całość na minimalnym ogniu przez kolejne 2-3 minuty. Możesz teraz dodać do zupy również śmietanę lub pozostawić tą czynność na sam koniec i przyozdobić nią każdą z porcji osobno. Dopraw całość do smaku solą i pieprzem – odstaw z gazu do wystudzenia.
Zmiksuj następnie zawartość garnka na jak najbardziej gładką i jednolitą masę. Na koniec rozlej gotową zupę do miseczek lub talerzy – zgodnie z osobistymi preferencjami dodaj teraz śmietany. Każdą z porcji przyozdób posiekaną natką pietruszki oraz ziarnami słonecznika. Krem będzie idealnie komponował się ze świeżym pieczywem – gotowe – smacznego!