Krewetki w panierce są bardzo prostym i klasycznym pomysłem na przygotowanie tego smakowitego dania z owoców morza. Krewetki są niewątpliwie jednym z najchętniej oraz najczęściej przyrządzanych dań tego typu. Posiłki z nich złożone są wyjątkowe pod każdym względem z racji na swoją delikatność. Krewetki w pysznej panierce to jeden z bardziej udanych pomysłów na posiłek złożony z owoców morza. Danie wspaniale komponuje się z praktycznie dowolnymi dodatkami obiadowymi. Doskonale będą tu pasowały warzywa – szczególnie takie jak sałata – najbardziej w formie surówek. Dodatkowo jako dopełnienie posiłku świetnie sprawdzi się ryż oraz ulubiony sos. Do przygotowania przepisu konieczna będzie jedynie patelnia – zaczynajmy!
25 min 3 porcje
Składniki – krewetki w panierce
- Krewetki – 200 gram
- Mąka pszenna – 80 gram
- Bułka tarta – podobnie 80 gram
- Jajka – 2 sztuki
- Mleko – 3 łyżki
- Oregano suszone – 1/3 łyżeczki
- Pieprz Cayenne – podobnie 1/3 łyżeczki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Jeśli korzystasz z krewetek mrożonych koniecznie wyjmij je odpowiednio wcześniej z zamrażarki i pozostaw do pełnego rozmrożenia. Następnie rozmrożone już krewetki bardzo dokładnie odsącz z wody z wykorzystaniem papierowych ręczników. Umieść je w osobnej miseczce – rozgrzej teraz oliwę na patelni.
W międzyczasie przygotuj dwie osobne miseczki – w jednej z nich zmieszaj ze sobą mąkę i bułkę tartą. Do drugiej wbij jajka, dolej mleka i bardzo solidniej rozmieszaj, aby uzyskać jak najbardziej jednolitą konsystencję połączonych składników.
Przypraw następnie krewetki solą i pieprzem oraz dodaj pozostałe przyprawy: suszone oregano i pieprz cayenne. Bardzo dokładnie wymieszaj zawartość miseczki, tak aby przyprawy rozprowadziły się równomiernie po wszystkich krewetkach.
Następnie zanurzaj każdą z krewetek najpierw w jajku z mlekiem, a następnie w mące z bułką tartą i umieszczaj na patelni. Smaż je po 3-4 minuty z każdej strony – powinny do tego czasu odpowiednio się zarumienić. Dłuższe smażenie może negatywnie wpłynąć na walory smakowe.
Gotowe krewetki nadają się od razu do spożycia. Najlepiej komponują się z ugotowanych al dente ryżem basmati, sałatą i dodatkiem ulubionego sosu – smacznego!