Krewetki w pikantnym sosie to idealna propozycja posiłku dla miłośników owoców morza w nieco ostrzejszej odmianie. Delikatne, pyszne krewetki w towarzystwie sosu z pomidorów z dodatkiem czosnku i świeżego imbiru to kompozycja niesamowicie intensywna i wyrazista zarówno w smaku, jak i aromacie. Dodatkowo zastosowanie ostrego sosu – w naszym przypadku “Dażbóg” od Ostrych Dziejów – zapewnia niesamowitych wrażeń. Gorąco polecamy również podanie krewetek z ulubionym pieczywem – najlepiej bagietką – wspaniale smakuje zanurzone w powstałym sosie. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie głęboka patelnia – zaczynajmy!
20 min 2 porcje
Składniki – krewetki w pikantnym sosie
- Krewetki – 400 gram
- Krojone pomidory – podobnie 400 gram
- Czosnek – 2 ząbki
- Imbir – około 2 cm
- Sos “Dażbóg” – Ostre Dzieje
- Natka pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Bagietka
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Jeśli korzystasz z mrożonej wersji krewetek rozmróź je koniecznie przed przystąpieniem do wykonywania przepisu – postaraj się nie przyspieszać tego procesu w żaden sposób. W międzyczasie obierz i posiekaj w cienkie plasterki ząbki czosnku, a imbir zetrzyj na tarce o bardzo drobnych oczkach.
Rozgrzej następnie patelnię i dodaj na nią czosnek – przesmaż 2 minuty an średnim ogniu. Po tym czasie zmniejsz gaz i dodaj starty imbir – wymieszaj i podsmaż około 1 minutę. Dodaj następnie na patelnię krewetki – dopraw delikatnie solą i pieprzem – wymieszaj. Smaż tak całość na niewielkim ogniu przez 3-4 minuty na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając.
Po tym czasie dodaj na patelnię przecier pomidorowy – wszystko bardzo dokładnie wymieszaj i pozostaw na patelnie przez kolejne 10 minut. W międzyczasie posiekaj świeżą natkę pietruszki oraz pokrój bagietkę najlepiej w taki sposób, aby można było swobodnie maczać ją w sosie. Na 2-3 minuty przed końcem dodaj na patelnię – oczywiście zgodnie z własnym upodobaniem – nieco ostrego sosu.
My proponujemy sos “Dażbóg” od Ostrych Dziejów – jest naprawdę ostry i cudownie komponuje się z całością potrawy. Na koniec przełóż gotowe danie do talerzy lub miseczek – przyozdób wcześniej przygotowaną natką pietruszki. W razie konieczności – jeśli istnieje taka potrzeba – możesz poszczególne porcje doprawić jeszcze większą ilością sosu. Podawaj od razu do spożycia razem z pieczywem – gotowe – smacznego!