Krokiety z serem camembert i szpinakiem to jedna z naszych ulubionych propozycji obiadowych. Jest nieco bardziej angażująca w przygotowaniu, ale efekt końcowy wynagradza to w zupełności. Połączenie delikatnego sera camembert ze świeżymi liśćmi szpinaku daje niesamowicie smakowity i wyrazisty farsz. Nadziane nim naleśniki podsmażone w panierce to gwarancja satysfakcji dla każdego. Dodatkowo przyprawienie gotowych krokietów ulubionym sosem sprawi, że danie zasmakuje z pewnością wszystkim. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie patelnia – zaczynajmy!
30 min 4 sztuki
Składniki – krokiety z serem camembert i szpinakiem
- Naleśniki – 4 sztuki
- Ser camembert – 125 g
- Szpinak – 200 g
- Cebula – 1 sztuka
- Jajko – podobnie 1 sztuka
- Śmietana 18% – 100 g
- Bułka tarta – podobnie 100 g
- Czosnek – 2 ząbki
- Bazylia – 1/2 łyżeczki
- Oregano – podobnie 1/2 łyżeczki
- Oliwa z oliwek lub olej roślinny
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowania rozpocznij najlepiej od wykonania naleśników – możesz w tym celu skorzystać z naszego przepisu, który znajdziesz tutaj. Wystarczy, że przygotujesz ich 4 sztuki – będzie to idealna ilość w stosunku do farszu. W kolejnym kroku obierz i posiekaj drobno cebulę – rozgrzej patelnię. Dodaj na nią cebulę i podsmaż na średnim ogniu 2-3 minuty do delikatnego zeszklenia.
Po tym czasie dodaj na patelnię umyty pod bieżącą wodą szpinak – zamieszaj i pozostaw na kolejne 5 minut. W międzyczasie obierz i posiekaj lub przeciśnij przez praskę ząbki czosnku. Dodaj je następnie na patelnię wraz z 1/2 łyżeczki bazylii i oregano. Dopraw całość dodatkowo solidną szczyptą soli i pieprzu – wymieszaj i zmniejsz ogień.
Dodaj następnie na patelnię pokrojony w kostkę ser camembert oraz śmietanę. Smaż całość na wolnym ogniu około 5 minut do roztopienia sera systematycznie mieszając zawartość patelni. Pod koniec tego czasu przygotuj w dwóch talerzach bułkę tartą oraz rozmieszane jajko. Rozłóż następnie naleśniki na płaskiej powierzchni i nałóż na ich środkową część farszu – do każdego po równo.
Każdego naleśnika złóż następnie w kopertę, zamocz w jajku i równomiernie obtocz w bułce tartej. Umieść je następnie na mocno rozgrzanej patelni i smaż po kilka minut z każdej strony to uzyskania złocistego koloru panierki. Gotowe krokiety przełóż na talerz i podawaj do spożycia przyozdobione świeżą natką pietruszki lub bazylią – smacznego!