Kurczak curry z mango to bardzo atrakcyjna zarówno pod względami smakowymi, jak i wizualnymi potrawa. Delikatny kurczak oraz naturalnie słodkie mango w kompozycji z cudownym mleczkiem kokosowym zapewniają daniu niepowtarzalnych smaków i aromatów. Całość podana z ulubionym rodzajem ryżu każdemu z pewnością przypadnie do gustu. Danie jest proste i stosunkowo szybkie w wykonaniu – idealne na obiad dla całej rodziny. Do wykonania przepisu konieczny będzie jedynie garnek i patelnia – zaczynajmy!
30 min 3 porcje
Składniki – kurczak curry z mango
- Filet z kurczaka – 1 większa sztuka
- Mango – podobnie 1 sztuka
- Ryż (najlepiej basmati) – 200 g
- Mleczko kokosowe – 200 ml
- Ocet ryżowy – 2 łyżeczki
- Cebula – 1 niewielka sztuka
- Czosnek – podobnie 1 ząbek
- Imbir (korzeń) – około 2 cm
- Papryczka chili – podobnie około 2 cm
- Curry – 1 łyżeczka
- Kurkuma – podobnie 1 łyżeczka
- Słodka papryka – podobnie 1 łyżeczka
- Natka pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowania rozpocznij od dokładnego umycia i pokrojenia w kostkę – około 1-2 cm – filetu z kurczaka. Dopraw go następnie solidną szczyptą soli, pieprzu, curry oraz kurkumy – ważne, aby przyprawy rozprowadzić jak najbardziej równomiernie po wszystkich kawałkach mięsa. Rozgrzej następnie patelnię i dodaj na nią kurczaka – smaż około 5 minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając.
W międzyczasie obierz i pokrój w kostkę cebulę, ząbek czosnku posiekaj bardzo drobno lub przeciśnij przez praskę, a imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj je na patelnię i zmniejsz ogień do minimum. Możesz już teraz zagotować lekko osoloną wodę na ryż – przygotuj go zgonie z instrukcjami na opakowaniu – najlepiej smakować będzie al dente.
Mango obierz, oddziel od pestki i pokrój w kostkę podobną wielkością do kurczaka. Dodaj je również na patelnię i podsmaż całość 2-3 minuty. Po tym czasie dodaj na patelnię ocet wraz z pozostałymi przyprawami i zalej całość mleczkiem kokosowym. Bardzo dokładnie wymieszaj zawartość patelni i pozostaw na ostatnie 5 minut na gazie.
W międzyczasie odcedź gotowy już zapewne ryż i przełóż go do miseczek lub na talerze. Do każdej porcji dodaj odpowiednią ilość zawartości patelni i przyozdób je świeżo posiekaną natką pietruszki lub bazylią – gotowe – smacznego!