Kurczak duszony z warzywami to bardzo prosta, a jednocześnie niesamowicie atrakcyjna propozycja na przygotowanie obiadu idealnego dla całej rodziny. Delikatne mięso drobiowe w połączeniu z szerokim bukietem warzyw i wyrazistych przypraw każdemu z pewnością przypadnie do gustu. Dodatkowo podanie dania z ulubionymi dodatkami obiadowymi – najlepiej sprawdzi się tutaj ryż – sprawia, że staje się ono w pełni sycące. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie duża, głęboka patelnia – zaczynajmy!
40 min 3 porcje
Składniki – kurczak duszony z warzywami
- Filet z kurczaka – około 250 g
- Cukinia – 1 sztuka
- Czerwona papryka – podobnie 1 sztuka
- Cebula – podobnie 1 sztuka
- Marchew – podobnie 1 sztuka
- Por – około 10 cm
- Czosnek – 2 ząbki
- Imbir (korzeń) – około 2 cm
- Bulion (warzywny lub drobiowy) – 250 ml
- Koncentrat pomidorowy – 100 ml
- Śmietana – podobnie 100 ml
- Oregano – 1 łyżeczka
- Słodka papryka – podobnie 1 łyżeczka
- Ostra papryka – podobnie 1 łyżeczka
- Kurkuma – podobnie 1 łyżeczka
- Natka pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowania rozpocznij od dokładnego umycia i pokrojenia w kosteczkę lub podłużne paski kurczaka. Dopraw go następnie jak najbardziej równomiernie solą, pieprzem oraz mniej więcej połową łyżeczki słodkiej i ostrej papryki. Rozgrzej następnie solidnie patelnię i umieść na nim przygotowane mięso – podsmaż na niewielkim ogniu kilka minut do zarumienienia.
W międzyczasie obierz i pokrój w kosteczkę lub cienkie półksiężyce cebulę, korzeń imbiru zetrzyj na tarce o małych oczkach, a ząbki czosnku posiekaj drobno – dodaj na patelnię. Marchew, cukinię i pora pokrój w plasterki – jeśli używasz większych sztuk może być nieco drobniej. Czerwoną paprykę umyj i pokrój w cienkie około 2 cm paseczki.
Dodaj następnie wszystkie przygotowane warzywa na patelnię – pozostaw na średnim gazie przez około 10 minut systematycznie mieszając. Po tym czasie dodaj na patelnię koncentrat pomidorowy, pozostałe przyprawy oraz zalej całość bulionem. Bardzo dokładnie wszystko wymieszaj i pozostaw na niewielkim ogniu na około 15 minut pod przykryciem.
Na koniec może również zabielić danie śmietaną oraz dodać posiekaną natkę pietruszki – czynności te możesz również pozostawić do indywidualnego zastosowania już na talerzach. Spróbuj teraz potrawy i wrazie konieczności dopraw delikatnie solą i pieprzem – gotowe! Podawaj najlepiej od razu po przygotowaniu z ulubionym ryżem – smacznego!