Kurczak po toskańsku to zdecydowanie jedna z ciekawszych pozycji na przygotowanie dania z kurczaka. Delikatne mięso drobiowe w połączeniu z soczystym szpinakiem i suszonymi pomidorami sprawia, że potrawa staje się niesamowicie smakowita. Dodatkowo zastosowanie wyrazistych przypraw i niewielkiej ilości bulionu nadaje jej wyjątkowych aromatów. Całość podana z parmezanem i ulubionym dodatkiem – najlepiej makaronem – świetnie sprawdzi się jako w pełni sycący obiad dla całej rodziny. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie patelnia – zaczynajmy!
35 min 2 porcje
Składniki – kurczak po toskańsku
- Filet z kurczaka – 1 sztuka
- Szpinak – około 100 g
- Suszone pomidory – kilka większych sztuk
- Parmezan – 50 g
- Czosnek – 2 ząbki
- Śmietana 30% – 150 ml
- Bulion drobiowy lub warzywny – podobnie 150 ml
- Mąka pszenna – 2 łyżki
- Oregano – 1 łyżeczka
- Słodka papryka – podobnie 1 łyżeczka
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowania rozpocznij od dokładnego umycia i oczyszczenia filetu z kurczaka. Pokrój go następnie w niezbyt duże – mogą być nieregularne – kawałki. Optymalne będą tutaj cienkie około 3-4 cm kawałki – możesz je w razie konieczności delikatnie rozbić tłuczkiem. Każdy z kawałków kurczaka dopraw następnie solą i pieprzem oraz delikatnie przyprósz mąką.
Rozgrzej teraz solidnie patelnie i umieść na niej kurczaka – smaż po kilka minut z każdej strony do odpowiedniego zarumienienia. W międzyczasie obierz i przeciśnij przez praskę czosnek, suszone pomidory pokrój w cienkie, podłużne paski. Szpinak umyj dokładnie pod bieżącą wodą, a parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Gdy kurczak będzie gotowy dodaj do niego najpierw szpinak z czosnkiem – i pozostaw na średnim gazie około 5 minut co jakiś czas mieszając. Po tym czasie umieść dodatkowo na patelni przygotowane wcześniej pomidory, a po kolejnych 5 minutach zalej całość bulionem.
Dodaj również śmietanę oraz pozostałe przyprawy – pozostaw na niewielkim ogniu ostatnie 10 minut – najlepiej pod przykryciem. W międzyczasie możesz przygotować ulubiony dodatek – najlepiej komponować będzie się tutaj makaron. Na koniec przełóż gotowe danie na talerze i podawaj do spożycia – smacznego!