Kurczak teriyaki z makaronem to bardzo atrakcyjne i równie popularne danie orientalne, po które większość z nas chętnie sięga od czasu do czasu. Dla każdego znajdzie się tutaj coś odpowiedniego dlatego danie idealnie pasuje na obiad dla całej rodziny. Cudownie doprawiony kurczak, wysmażony makaron, bogaty bukiet warzyw, a wszystko doprawione wyjątkowym i niepowtarzalnym w smaku sosem teriyaki. Do przygotowania przepisu konieczna będzie duża głęboka patelnia i garnek do ugotowania makaronu – zaczynajmy !
40 min 3 porcje
Składniki – kurczak teriyaki z makaronem
- Kurczak (filet) – 200 gram
- Makaron Mie – 125 gram
- Cebula – 1 sztuka
- Marchew – podobnie 1 sztuka
- Papryka czerwona – podobnie 1 sztuka (mniejsza)
- Czosnek – 2 ząbki
- Brokuł – kilka różyczek
- Kukurydza – 70 gram
- Sól i pieprz
Sos teriyaki
- Sos sojowy – 3 łyżki
- Woda – podobnie 3 łyżki
- Syrop klonowy – 1 łyka
- Limonka (lub cytryna) – kilka kropel
- Cukier (najlepiej brązowy) – podobnie 1 łyżką
- Czosnek – 2 ząbki
- Imbir – 1 łyżeczka
Przygotowanie
Na początek ugotuj w osolonej wodzie makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeśli preferujesz makaron al dente to pamiętaj, żeby skrócić czas gotowania o około 2 minuty. W międzyczasie przygotuj sos. Do miseczki wlej sos sojowy i wodę, następnie dodaj po łyżce syropu klonowego i brązowego cukru – całość dokładnie wymieszaj.
Drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę 4 ząbki czosnku – do sosu wykorzystamy tylko połowę, resztę pozostaw na później. Dodaj do sosu czosnek i łyżeczkę imbiru. Bardzo dokładnie wszystko wymieszaj i pozostaw na czas przygotowania pozostałych kroków przepisu.
Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż do zeszklenia na rozgrzanej patelni. Dodaj pozostałą część czosnku i smaż przez około 2-3 minuty. Następnie umyj i pokrój w kostkę filet z kurczaka – dopraw solą i pieprzem. Dodaj mięso na patelnię i smaż na średnim ogniu. Co jakiś czas mieszaj zawartość patelni, aby kurczak podsmażył się równomiernie z każdej strony.
W międzyczasie pokrój w plasterki marchewkę. Następnie rozdziel brokuła na osobne niewielkie różyczki. Skrój paprykę w kostkę, odsącz kukurydzę i dodaj wszystko na patelnię. Smaż przez około 10 minut systematycznie mieszając. Po tym czasie warzywa powinny odpowiednio zmięknąć.
Następnie odcedź makaron i dodaj go również na patelnię. Smaż całość przez około 5 minut na nieco większym ogniu cały czas mieszając. Po tym czasie przelej wcześniej przygotowany sos na patelnię i znów smaż kilka minut – pamiętaj o mieszaniu. Na koniec wyłóż gotową potrawę na talerze – smacznego !