Kurczak tikka masala to wspaniała propozycja przygotowania posiłku o niesamowitym i niepowtarzalnym indyjskim charakterze. Jej orientalny aromat czuć zdecydowanie w każdym kęsie i na pewno przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom tego rodzaju smaków. Podstawą jest tutaj zamarynowane w wyrazistym sosie jogurtowym delikatne mięso kurczaka, a dopełnieniem niesamowicie intensywny w smaku i aromacie sos. W naszej propozycji proponujemy skorzystanie z sosu Tikka Masala od Patak’s. Jest to bogaty, kremowy sos pomidorowy z akcentami czosnku i kolendry, który zgodnie z nazwą idealnie komponuje się do całości potrawy – warto wypróbować! Do wykonania przepisu konieczny będzie jedynie garnek i głęboka patelnia – zaczynajmy!
45 min 2 porcje
Składniki – kurczak tikka masala
- Filet z kurczaka – 1 sztuka – około 250 gram
- Indyjski sos Pomidorowy Tikka Masala od Patak’s – 350 gram
- Jogurt naturalny – 100 gram
- Ryż basmati – podobnie 100 gram
- Czosnek – 1 ząbek
- Imbir – około 1 cm
- Ostra papryczka (chili, pepperoni) – podobnie około 1 cm
- Kurkuma – 1 płaska łyżeczka
- Słodka papryka – podobnie 1 płaska łyżeczka
- Kolendra (ziarenka) – podobnie 1 płaska łyżeczka
- Cytryna
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od przygotowania marynaty, w której następnie umieścisz kurczaka – warto zabrać się za to nieco wcześniej, aby pozostawić mięsu czas na odpowiednie przesiąknięcie przyprawami. Na początek obierz i posiekaj bardzo drobno – lub przeciśnij przez praskę – ząbek czosnku. Około 1 centymetrowy kawałek korzenia imbiru zetrzyj na tarce o bardzo drobnych oczkach.
Papryczkę również posiekaj bardzo drobno i umieść wszystkie składniki w miseczce. Ziarenka kolendry rozetrzyj w moździerzu lub w inny dogodny sposób – na przykład umieszczając je w woreczku śniadaniowym i uderzając tłuczkiem. Dodaj do miseczki jogurt naturalny, wyciśnij kilka kropel świeżego soku z cytryny oraz pozostałe przyprawy: kurkumę, kolendrę oraz słodką paprykę – dokładnie wymieszaj.
Filet z kurczaka umyj i pokrój w 1-2 cm kawałki, dopraw szczyptą soli i pieprzu – umieść w miseczce z pozostałymi składnikami. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj, tak aby wszystkie kawałki kurczaka równomiernie pokryły się marynatą. Całość pozostaw na około 20-30 minut – możesz oczywiście wydłużyć ten czas, ale pamiętaj aby umieścić miseczkę w lodówce.
Po tym czasie rozgrzej patelnię i przełóż na nią zamarynowane mięso – postaraj się, aby nieco obciekło z jogurtowej marynaty przed smażeniem. Kurczaka smaż przez kilka minut na średnim ogniu starając się podsmażyć go równomiernie z każdej strony. Po tym czasie dodaj na patelnię zawartość słoiczka sosu indyjskiego Tikka Masala – pozostaw na minimalnym ogniu na około 10-15 minut.
W międzyczasie zagotuj lekko osoloną wodę w garnku i ugotuj w nim ryż zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Gotowy ryż odcedź i przełóż na talerze lub do miseczek, a następnie dodaj do każdej porcji odpowiednią ilośc zawartości patelni. Na koniec przyozdób danie świeżo posiekaną natką pietruszki i podawaj do spożycia – smacznego!