Kurczak w sosie miodowo-sojowym to niesamowita, orientalna propozycja na pyszny i sycący posiłek. Świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny – niemalże każdemu przypadną do gustu wyjątkowe smaki tego dania. Złożona kompozycja warzyw oraz delikatnego mięsa drobiowego to gwarancja wyrazistego i bogatego smaku. Wyjątkowy i pyszny pod każdym względem makaron Mie idealnie wpasowuje się w efekt końcowy. Dodatkowo zastosowanie połączenia słodkiego miodu z intensywnym sosem sojowym nadają potrawie niezapomnianych, nieporównywalnych walorów aromatycznych oraz smakowych. Do przygotowania przepisu konieczny będzie garnek – lub dwa dla szybszego wykonania – oraz głęboka patelnia – do dzieła!
40 min 2 porcje
Składniki – kurczak w sosie miodowo-sojowym
- Filet z kurczaka – 150 gram
- Makaron Mie – podobnie 150 gram
- Marchew – 1 sztuka
- Pietruszka – podobnie 1 sztuka
- Fasola szparagowa – 60 gram
- Pędy bambusa – 40 gram
- Kukurydza – podobnie 40 gram
- Groszek – podobnie 40 gram
- Miód – 3 łyżki
- Sos sojowy – podobnie 3 łyżki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek zagotuj lekko osoloną wodę, a w międzyczasie obkrój z fasolki stwardniałe końcówki i umyj ją porządnie pod bieżącą wodą. Jeśli korzystasz z nieco większych strączków fasolki możesz dodatkowo pokroić je na krótsze – 2-3 centymetrowe – kawałki. Następnie dodaj ją do garnka i gotuj około 10-15 minut – czas może się różnić w zależności od młodości i wielkości fasolki – do momentu aż będzie miękka.
W międzyczasie umyj i pokrój w kostkę lub nieco większe kawałki filet z kurczaka – dopraw delikatnie solą i pieprzem. Umieść je następnie w miseczce, do której dodaj również 3 łyżki miodu oraz tyle samo sosu sojowego – wszystko bardzo dokładnie wymieszaj. Rozgrzej solidnie patelnie i dodaj na nią całą zawartość miseczki – smaż na niewielkim ogniu po około 3 minuty z każdej strony pod przykryciem.
W międzyczasie obierz i pokrój w cienkie paseczki marchewkę i pietruszkę i dodaj je również na patelnię. W osobnym garnku zagotuj ponownie lekko osoloną wodę i ugotuj w niej makaron – zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Pędy bambusa, kukurydzę oraz groszek odsącz i dodaj na patelnię – zdejmij pokrywkę.
Gotową już zapewne fasolkę odcedź na sitku i również dodaj na patelnię do pozostałych składników – smaż całość na wolnym ogniu przez około 3-4 minuty. Po tym czasie – jeśli udało się już go odcedzić – dodaj na patelnię makaron. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj i pozostaw na wolnym ogniu na kolejne 5 minut co jakiś czas mieszając.
W razie konieczności możesz dodatkowo przyprawić całość niewielką ilością sosu sojowego. Zawartość patelni przełóż na talerze, posyp sezamem i przyozdób świeżym listkiem bazylii. Danie gotowe – podawaj od razu do spożycia – smacznego!