Żółte curry z tofu to wspaniała propozycja na przygotowanie bardzo wyjątkowego dania obiadowego. Samo wykorzystanie tofu w towarzystwie licznych przypraw oraz sosu sojowego pozwala na wydobycie z potrawy niesamowitych smaków i aromatów. Wszystko to w połączeniu z ulubionymi warzywami oraz uduszone w cudownym, delikatnym mleczku kokosowym. Większość z nas znajdzie tutaj coś dla siebie i z pewnością danie to zadowolni niemalże każdego. Zastosowanie swojego ulubionego dodatku w postaci ryżu, kaszy, czy makaronu sprawia, że danie staje się w pełni sycącą pozycją obiadową dla całej rodziny. Do przygotowania przepisu konieczna będzie jedynie głęboka patelnia – do dzieła!
30 min 2 porcje
Składniki – żółte curry z tofu
- Tofu naturalne – 100 gram
- Czerwona papryka – 1 niewielka sztuka
- Cebula – podobnie 1 niewielka sztuka
- Groszek – 50 gram
- Kukurydza – podobnie 50 gram
- Mleczko kokosowe – 200 ml
- Sos sojowy – 1 łyżka
- Curry – 1 łyżeczka
- Papryka wędzona – 1/2 łyżeczki
- Imbir – podobnie 1/2 łyżeczki
- Kurkuma – podobnie 1/2 łyżeczki
- Cytryna
- Oliwa z oliwek
Przygotowanie
Na początek odsącz – najlepiej z wykorzystaniem papierowych ręczników – tofu i pokrój je w kostkę. Następnie umieść w miseczce łyżkę sosu sojowego, dodaj do niego łyżeczkę curry oraz po połowie łyżeczki wędzonej papryki, imbiru oraz kurkumy – solidnie wymieszaj. Na koniec umieść w miseczce wcześniej przygotowane tofu, wyciśnij kilkanaście kropli cytryny, postaraj się wymieszać zawartość, tak aby obtoczyć je w marynacie i pozostaw na około 15 minut.
W międzyczasie umyj i pokrój w kosteczkę czerwoną paprykę, obierz i pokrój w cienkie półksiężyce cebulę. Groszek i kukurydzę odsącz z zalewy – rozgrzej głęboką patelnię. Dodaj na nią najpierw cebulę i paprykę – podsmaż około 3-4 minuty na niewielkim ogniu, aby uniknąć przypalenia.
Dodaj następnie na patelnię tofu i postaraj się rozłożyć je jak najbardziej równomiernie na jej powierzchni. Podsmaż całość 5 minut do zarumienienia tofu z każdej ze stron – dodaj pod koniec tego czasu kukurydzę oraz groszek. Dodaj na koniec do pozostałych składników mleczko kokosowe i duś wszystko przez kilka minut do zgęstnienia sosu.
W międzyczasie posiekaj świeżą natką pietruszki i przygotuj wybrany dodatek do dania. My polecamy ryż, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wykorzystać na przykład ulubioną kaszę lub nawet makaron. Gotowe danie przełóż na talerze, udekoruj natką pietruszki i podawaj do spożycia – smacznego!