Kurczak w sosie pomidorowo-paprykowym to jedna z naszych ulubionych propozycji obiadowych. Bogactwo składników i przypraw sprawia, że danie jest niesamowicie wyraziste pod względami zarówno smakowymi, jak i aromatycznymi. Dzięki temu jest też niewątpliwie w pełni sycącym i bardzo wartościowym posiłkiem. Idealnie nadaje się na obiad dla całej rodziny – z łatwością można manipulować listą składników usuwając te mniej lubiane lub dodając swoje ulubione. Danie jest nieco bardziej angażujące w przygotowaniu, ale z całą pewnością warto poświęcić ten czas – efekt końcowy jest niepowtarzalny. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie głęboka patelnia lub garnek – ważne, aby pomieściły wszystkie składniki – zaczynajmy!
40 min 2 porcje
Składniki – kurczak w sosie pomidorowo-paprykowym
- Filet z kurczaka – 1 większa sztuka
- Makaron (ulubiony rodzaj) – 100 gram
- Przecier pomidorowy – 250 gram
- Papryka czerwona – 1 sztuka (mała lub 1/2 większej)
- Cukinia – podobnie 1 sztuka (mała lub 1/2 większej)
- Cebula – podobnie 1 sztuka
- Pieczarki – 4-5 sztuk
- Mozzarella – 60 gram
- Bazylia – 1 łyżeczka
- Zioła prowansalskie – podobnie 1 łyżeczka
- Słodka papryka – podobnie 1 łyżeczka
- Ostra papryka – podobnie 1 łyżeczka
- Curry – podobnie 1 łyżeczka
- Natka pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek bardzo dokładnie umyj i pokrój w kostkę filet z kurczaka. Rozgrzej następnie oliwę z oliwek na patelni lub w garnku – ważne, aby wybrane naczynie pomieściło wszystkie składniki. Fileta przypraw delikatnie solą i pieprzem, a także po połowie łyżeczki ostrej i słodkiej papryki oraz curry.
Dodaj następnie przygotowane mięso na patelnię i smaż na średnim ogniu przez kilka minut co jakiś czas mieszając – powinno się równomiernie zarumienić ze wszystkich stron. W międzyczasie obierz i pokrój w półksiężyce cebulę – dodaj do mięsa – zmniejsz ogień. Pieczarki umyj dokładnie, pokrój w plasterki i również dodaj na patelnię.
Czerwoną paprykę umyj i pokrój w cienkie, podłużne paski, a cukinię w plasterki – i w zależności od upodobania dalej na połówki lub nawet ćwiartki. Dodaj przygotowane warzywa na patelnię, wymieszaj i smaż wszystko na wolnym ogniu przez około 10-15 minut.
Warzywa powinny po tym czasie być już stosunkowo miękkie – dolej na patelnię przecier pomidorowy oraz dodaj przyprawy: pozostałą część papryk i curry oraz po 1 łyżeczce suszonej bazylii i ziół prowansalskich. Zamieszaj wszystko bardzo dokładnie, tak aby przyprawy rozprowadziły się równomiernie w powstałym sosie.
Pozostaw patelnię na wolnym ogniu – najlepiej pod lekko uchyloną pokrywką – na około 10 minut. W tym czasie możesz zagotować wodę na makaron – gotuj go zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. W międzyczasie zetrzyj na tarce mozzarellę oraz posiekaj drobno świeżą natkę pietruszki.
Na koniec wyłóż gotowy makaron na talerze, a następnie wyłóż na nie zawartość patelni. Możesz oczywiście rozłożyć gotowe danie do miseczek lub zmieszać wszystkie składniki na patelni – wszystko zależy od osobistych preferencji. Przed podaniem do spożycia posyp każdą porcję garścią startej mozzarelli oraz natką pietruszki – smacznego!