Kurczak z warzywami w sosie pesto to nasza kolejna bardzo wyrazista i niesamowicie smakowita propozycja obiadowa. Danie świetnie sprawdzi się jako posiłek dla całej rodziny – mnogość smaków i aromatów sprawia, że każdy znajdzie tutaj coś dla siebie. Zastosowanie pesto z pomidorów – o nieco ostrzejszym smaku – nadaje potrawie wspaniałego charakteru. Samo przygotowanie potrawy nie jest bardzo czasochłonne, ale warto wykonać pierwszy krok – pokrojenie warzyw i połączenie ich z przyprawami – kilka godzin wcześniej. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie patelnia i garnek – zaczynajmy!
45 min 2 porcje
Składniki – kurczak z warzywami w sosie pesto
- Filet z kurczaka – 1 sztuka
- Cebula – podobnie 1 sztuka
- Papryka czerwona – 1/2 sztuki
- Cukinia – podobnie 1/2 sztuki (niewielkiej)
- Czosnek – 2 ząbki
- Ryż – 100 gram
- Krojone pomidory – 200 ml
- Pesto z pomidorów – 2 czubate łyżeczki
- Natka pietruszki (suszona) – 1 łyżeczka
- Bazylia – kilka świeżych listków
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek umyj solidnie i pokrój w stosunkowo drobną kostkę filet z kurczaka. Następnie umyj i pokrój w cienkie podłużne paseczki czerwoną paprykę. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę lub w cienkie półksiężyce jeśli takie są twoje preferencje.
Cukinię umyj i pokrój w cienkie plasterki, które przekrój na połówki. Czosnek obierz i posiekaj bardzo drobno lub przeciśnij przez praskę. Umieść następnie wszystkie przygotowane składniki w osobnej miseczce, dopraw solidną szczyptą soli i pieprzu i dodaj 2 czubate łyżeczki pesto.
Wszystko to bardzo dokładnie ze sobą wymieszaj – najlepiej odstawić miseczkę do lodówki na kilka godzin, aby składniki dobrze wchłonęły smaki i aromaty przypraw. Jeśli nie masz natomiast wystarczająco czasu odczekaj kilkanaście minut i możesz śmiało przejść do dalszego procesu przygotowania przepisu.
Rozgrzej porządnie patelnie i dodaj na nią całą zawartość miseczki – smaż przez około 10 minut często mieszając. Po tym czasie dodaj do pozostałych składników 200 ml krojonych pomidorów oraz łyżeczkę natki pietruszki. Wszystko bardzo dokładnie zamieszaj i duś na niedużym ogniu – pod przykryciem – przez kolejne 20 minut.
W międzyczasie zagotuj w garnku osoloną wodę i ugotuj w niej ryż – postąp zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Jeśli preferujesz ryż al dente (gorąco polecamy – najlepiej komponuje się z tą potrawą) – odejmij od czasu gotowania 2 minuty.
Na koniec dodaj na patelnię gotowy już ryż – wszystko bardzo dokładnie wymieszaj i wyłóż na talerze. Możesz również najpierw wyłożyć na talerze ryż, a dopiero później dodać na niego gotową potrawę. Każdą porcję przyozdób świeżymi listkami bazylii – smacznego!