Kurczak z warzywami w sosie słodko-kwaśnym to jedno z bardziej popularnych dań o nieco bardziej orientalnym charakterze. Jest przy tym bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, a efekt końcowy wręcz wyborny. Delikatne mięso drobiowe w połączeniu z warzywami i cudownie aromatycznym sosem każdemu z pewnością przypadną do gustu. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie głęboka patelnia – zaczynajmy!
40 min 4 porcje
Składniki – kurczak z warzywami w sosie słodko-kwaśnym
- Filet z kurczaka – 2 sztuki (około 500 g)
- Cukinia – 1 sztuka (niezbyt duża)
- Czerwona papryka – podobnie 1 sztuka
- Marchew – podobnie 1 sztuka
- Cebula – podobnie 1 sztuka
- Czosnek – 2 ząbki
- Imbir (korzeń) – około 2 cm
- Keczup – 3 czubate łyżki
- Cukier (najlepiej brązowy) – podobnie 3 łyżki
- Ocet – 2 łyżki
- Mąka – podobnie 2 łyżki
- Woda – 200 ml
- Przyprawa do kurczaka (ulubiona) – 2 łyżeczki
- Sezam – 1 łyżeczka
- Cytryna
- Natka pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek dokładnie umyj i pokrój w kosteczkę filety z kurczaka. Dopraw je następnie delikatnie solą i pieprzem oraz przyprawą do kurczaka – odstaw na kilka minut na bok. W międzyczasie obierz i pokrój w kosteczkę lub cienkie półksiężyce cebulę. Ząbki czosnku posiekaj bardzo drobno, a imbir zetrzyj na tarce o niewielkich oczkach.
Rozgrzej następnie solidnie patelnię i dodaj na nią najpierw cebulę – podsmaż 3-4 minuty do delikatnego zeszklenia. Umieść następnie na patelni wcześniej przygotowane mięso oraz czosnek i imbir – dokładnie wymieszaj. Pozostaw tak całość na niewielkim ogniu na około 7 minut co jakiś czas mieszając.
W międzyczasie pokrój cukinię w kosteczkę, a czerwoną paprykę w cienki 2-3 centymetrowe paseczki. Marchew natomiast obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj następnie wszystkie przygotowane warzywa na patelnię – dokładnie wymieszaj i pozostaw na kolejne 5 minut na małym gazie.
W międzyczasie w osobnej miseczce umieść 200 ml wody, cukier, ocet, keczup i mąkę. Wszystko to bardzo dokładnie wymieszaj do uzyskania jak najbardziej jednolitej konsystencji – na koniec wyciśnij do sosu kilkanaście kropel z cytryny. Przelej następnie zawartość miseczki na patelnię, zamieszaj i pozostaw całość na średnim gazie na ostatnie 5 minut.
Posiekaj w międzyczasie natkę i przygotuj ulubiony dodatek do dania. Najlepiej sprawdzą się tutaj ulubiony makaron, ryż lub kasza, ale wszystko zależy od osobistych preferencji i potrawę można również spożywać na przykład ze świeżym pieczywem lub ziemniakami. Gotowe danie przełóż do miseczek lub na talerze, przyozdób obficie natką pietruszki i sezamem – gotowe – smacznego!