Kurczak zapiekany z warzywami to świetna, bardzo prosta w wykonaniu i niesamowicie pyszna propozycja na obiad idealny dla całej rodziny. Cudowna kompozycja delikatnego mięsa drobiowego z wyrazistą marynatą każdemu z pewnością zasmakuje. Całość podana dodatkowo z ulubionymi warzywami świetnie sprawdzi się jako w pełni sycący samodzielny posiłek. Do wykonania przepisu konieczne będzie jedynie naczynie żaroodporne i piekarnik – do dzieła!
70 min 5 sztuk
Składniki – kurczak zapiekany z warzywami
- Podudzia lub udka kurczaka – 5 sztuk
- Ziemniaki – podobnie 5 sztuk
- Marchew – 2 sztuki
- Czerwona papryka – 1 sztuka
- Cebula – podobnie 1 sztuka
- Czosnek – 3 ząbki
- Miód – 2 łyżki
- Keczup (ulubiony) – podobnie 2 łyżki
- Musztarda (również ulubiona) – podobnie 2 łyżki
- Słodka papryka – 1/2 łyżeczki
- Ostra papryka – podobnie 1/2 łyżeczki
- Majeranek – podobnie 1/2 łyżeczki
- Oregano – podobnie 1/2 łyżeczki
- Sól i pieprz
- Oliwa z oliwek
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij najlepiej przynajmniej kilka godzin wcześniej od bardzo dokładnego umycia – pod bieżącą wodą – i osuszenia kawałków kurczaka. W osobnej miseczce umieść następnie trzy łyżki oliwy oraz po dwie miodu, keczupu i musztardy – od ich wyboru zależy charakter marynaty – my polecamy nieco ostrzejsze produkty.
Dodaj do niech również po 1/2 łyżeczki oregano, majeranku, słodkiej i ostrej papryki – wszystko bardzo dokładnie wymieszaj, aby składniki połączyły się jak najbardziej równomiernie. Dopraw następnie każdy z kawałków kurczaka solą i pieprzem oraz obtocz bardzo dokładnie w marynacie – pozostaw je tak na kilka godzin w lodówce.
Pod koniec tego czasu obierz, umyj i pokrój w plasterki lub nieco drobniej ziemniaki. Czerwoną paprykę pokrój w dużą kostkę lub grube paski, a marchewki w plastry. Cebulę obierz i pokrój w półksiężyce, a ząbki czosnki posiekaj drobno. Przełóż następnie kawałki kurczaka do naczynia żaroodpornego – postaraj się obtoczyć nieco w marynacie przygotowane warzywa.
Umieść je również w naczyniu i zamieszaj delikatnie zawartość – przykryj i umieść w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Piecz całość około 45 minut, a po tym czasie zdejmij przykrycie i piecz kolejne 15 minut. Gotowe danie wyjmij z piekarnika i podawaj do spożycia najlepiej od razu po przygotowaniu – smacznego!