Lasagne Bolognese to jedno z najpopularniejszych włoskich dań. Niesamowita kompozycja wyjątkowego makaronu z sosem bolońskim, beszamelem i roztopionym serem sprawia, że każdy znajdzie w nim coś dla siebie. Dobrze przyrządzona jest nieporównywalna z żadnym innym pomysłem obiadowym. Dlatego właśnie Lasagne Bolognese to tak popularne i lubiane danie – znakomite na obiad dla całej rodziny. Do jego przygotowania konieczna będzie duża patelnia i garnek – w nich przygotujesz sosy. Na koniec całość potrawy umieścisz w naczyniu żaroodpornym, które oczywiście trafi do piekarnika – do dzieła !
100 min 4 porcje
Składniki – Lasagne Bolognese
- Makaron Lasagne – około 300 gram (15 płatów)
- Ser żółty lub mozzarella (starte) – 250 gram
- Bazylia – kilka świeżych listków
Sos boloński:
- Mięso mielone (najlepiej wołowo-wieprzowe) – 500 gram
- Koncentrat pomidorowy – 80 gram
- Przecier pomidorowy – 500 ml
- Czosnek – 3-4 ząbki
- Marchew – 1-2 sztuki
- Cebula – 1 sztuka
- Papryczka chilli – pół niewielkiej sztuki
- Papryka słodka – pół łyżeczki
- Majeranek – podobnie pół łyżeczki
- Zioła prowansalskie – podobnie pół łyżeczki
- Oregano – podobnie pół łyżeczki
- Bazylia – podobnie pół łyżeczki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Sos beszamelowy:
- Mąka pszenna – 50 gram (2 łyżki stołowe)
- Mleko – 400 ml
- Gałka muszkatołowa (mielona) – pół łyżeczki
- Masło – 2-3 łyżeczki
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Sos boloński:
Na początek rozgrzej dobrze oliwę na patelni. W międzyczasie pokrój w drobną kostkę cebulę i podsmaż ją do zeszklenia. Ząbki czosnku bardzo drobno posiekaj i dodaj je na patelnię – smaż 2-3 minuty, aż do uwolnienia intensywnego aromatu.
Posiekaj drobno papryczkę chilli i podsmaż ją 2 minutę z resztą składników. Następnie zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami marchew – również dodaj ją na patelnię i podsmaż wszystko razem około 5 minut.
W międzyczasie dopraw delikatnie mięso solą i pieprzem – dodaj je na patelnię. Pamiętaj, żeby intensywnie mieszać zawartość patelni – dbaj o to, aby mięso nie przysmażało się w zbyt dużych kawałkach. Smaż do momentu zarumienia się mięsa ze wszystkich stron.
Następnie dodaj do całości koncentrat oraz przecier pomidorowy – dokładnie wymieszaj. Przypraw tak powstały sos słodką papryką, majerankiem, ziołami prowansalskimi, bazylią i oregano. Duś wszystko razem na małym ogniu pod przykryciem przez 10-15 minut od czasu do czasu mieszając – sos boloński gotowy.
Sos beszamelowy:
Teraz możesz przystąpić do przygotowania sosu beszamelowego. W garnku rozgrzej masło aż do całkowitego rozpuszczenia – dodaj do niego masło. Smaż przez 2-3 minuty ciągle mieszając aż do uzyskania brązowawej zasmażki. Następnie dolewaj stopniowo do garnka mleko cały czas intensywnie mieszając – sos musi stać się gładki. Dopraw go gałką muszkatołową, solą i pieprzem – gotuj około 5 minut do zgęstnienia.
Lasagne:
Teraz zagotuj osoloną wodę w garnku i dodatkowo przygotuj nasmarowane oliwą naczynie żaroodporne. Płaty makaronu wkładaj na około minutę do wrzątku, a następnie układaj na dnie naczynia. Gdy ułożysz pierwszą warstwę wyłóż na nią sos boloński w takiej ilości, aby starczyło go na pozostałe poziomy.
W naszym przepisie wykorzystaliśmy naczynie żaroodporne na dnie, którego udało się ułożyć 3 płaty makaronu – zdecydowaliśmy się również na ułożenie 3 warstw sosu. W związku z tym na każdą warstwę wykorzystaliśmy po 1/3 każdego z sosów. Ostatnią warstwę makaronu warto delikatnie oblać sosem beszamelowym oraz na koniec obsypać startym serem.
Tak przygotowaną Lasagne przykryj dodatkowo folią aluminiową i umieść w rozgrzanym do 180 stopni piekarnika. Piecz około 30-40 minut – pod koniec możesz weryfikować gotowość potrawy poprzez stan wierzchniej warstwy sera. Nie dopuść do jego zwęglenia ! Po wyjęciu z piekarnika pokrój Lasagne i wykładaj na talerze udekorowaną świeżą bazylią – gotowe !