Łazanki z kapustą i grzybami to jedna z pyszniejszych propozycji na przygotowanie wyjątkowego, charakterystycznego dla kuchni polskiej dania. Cudowna kompozycja kapusty kiszonej, grzybów i łazanków w towarzystwie wyrazistych przypraw to połączenie uwielbiane z pewnością przez większość z nas. Potrawa świetnie sprawdzi się jako samodzielny posiłek, ale również jako dodatek do praktycznie dowolnego obiadu. Danie jest przy tym idealną pozycją na nasze polskie, świąteczne stoły. Do jego wykonania konieczne będą garnek i patelnia – do dzieła!
60 min 4 porcje
Składniki – łazanki z kapustą i grzybami
- Łazanki – 250 g
- Kapusta kiszona – 500 g
- Grzyby suszone – kilka sztuk, około 50 g
- Cebula – 1 duża sztuka
- Sos sojowy – 3 łyżki
- Liść laurowy – 2 sztuki
- Ziele angielskie – podobnie 2 sztuki
- Pieprz (ziarenka) – podobnie 2 sztuki
- Słodka papryka – 1/2 łyżeczki
- Kminek – podobnie 1/2 łyżeczki
- Natka pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowania rozpocznij od namoczenia w miseczce z ciepłą wodą grzybów. Pozostaw je tak najlepiej na kilka godzin aż staną się miękkie. Wodę z grzybów pozostaw na razie na boku, a je same pokrój w cienkie, krótkie paseczki. Umieść następnie kapustę kiszoną na sitku i przepłucz ją pod bieżącą wodą.
W zależności od upodobania wyciśnij ją kilkukrotnie – im więcej razy tym mniej kwaśna będzie finalna potrawa. Posiekaj ją następnie na około 2-3 cm kawałki – nie muszą być regularne. Tak przygotowaną kapustę umieść następnie w dużym garnku, zalej wodą, delikatnie osól i wstaw na gaz – gotuj około 15 minut.
W międzyczasie obierz i posiekaj cebulę – podsmaż 2-3 minuty na średnim ogniu na patelni. Po tym czasie dodaj na patelnię odcedzoną kapustę oraz grzyby – podsmaż 10 minut co jakiś czas mieszając. W międzyczasie możesz już zagotować lekko osoloną wodę na makaron. Przygotuj go zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
Gotowy makaron odcedź, przelej zimną wodą i pozostaw do obcieknięcia. Zawartość patelni umieść natomiast ponownie w dużym garnku i wstaw na niewielki gaz. Dodaj do niej również wodę pozostałą po grzybach oraz wszystkie przyprawy – gotuj przez kolejne 10 minut. Po tym czasie dodaj do garnka również łazanki – wszystko bardzo dokładnie wymieszaj i pozostaw na ostatnie 10 minut na gazie.
Natkę pietruszki posiekaj drobno i dodaj do potrawy. Gotowe danie przełóż do miseczek lub na talerze i podawaj do spożycia. Świetnie sprawdzi się jako dodatek obiadowy, a najlepiej komponować będzie się zarówno z ziemniakami, kaszą, jak i ryżem – smacznego!