Lekka zupa pomidorowa to świetna propozycja na przygotowanie tej uwielbianej przez niemalże nas wszystkich potrawy. Każdy z nas ma swój ulubiony – niektórzy nawet kilka – sposób na wykonanie zupy pomidorowej. Nasza dzisiejsza propozycja jest bardzo delikatną jej odmianą charakteryzującą się cudownym śmietankowo-pomidorowym smakiem. Zastosowanie wyrazistego selera naciowego oraz czosnku podkreśla nieco ten smak. Dodatkowo zastosowanie ulubionego rodzaju makaronu – lub oczywiście ryżu – pozwala na dostosowanie dania do osobistych preferencji. Do wykonania przepisu konieczne będą jedynie dwa garnki – jeden około 4-5 litrowy – do dzieła!
50 min 4 porcje
Składniki – lekka zupa pomidorowa
- Przecier pomidorowy – 500 ml
- Makaron (ulubiony) – 200 gram
- Marchew – 1 sztuka
- Cebula – podobnie 1 sztuka
- Seler naciowy – podobnie 1 łodyga (około 15-20 cm)
- Śmietanka 30% – 150 ml
- Woda – 1.5 litra
- Liść laurowy – 2 sztuki
- Ziele angielskie – podobnie 2 sztuki
- Pieprz (ziarna) – podobnie 2 sztuki
- Czosnek – 1 łyżeczka
- Bazylia – podobnie 1 łyżeczka
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek obierz i pokrój w kostkę lub cienkie półksiężyce cebulę. Rozgrzej następnie solidnie oliwę w głębokim garnku i dodaj na nią cebulę. Smaż około 3 minuty na średnim ogniu – co jakiś czas mieszając – do delikatnego zeszklenia. W międzyczasie obierz, umyj i pokrój marchewkę w plasterki, które z kolei skrój na cztery ćwiartki. Selera naciowego opłucz pod chłodną wodą i również pokrój w półksiężyce.
Przygotowane warzywa dodaj następnie do garnka, wymieszaj i pozostaw na kolejne 2-3 minuty. Zmniejsz następnie ogień i dodaj do pozostałych składników 1.5 litra wody. Umieść w garnku również po 2 sztuki liścia laurowego, ziela angielskiego oraz pieprzu, dopraw solidną szczyptą soli i ponownie zamieszaj. Pozostaw całość na gazie przez około 10-15 minut do momentu aż kawałki marchewki bedą już zdecydowanie miększe.
Dodaj następnie do garnka przecier pomidorowy oraz po łyżeczce bazylii i suszonego czosnku. Pozostaw całość na minimalnym ogniu przez kolejne 5-10 minut. W międzyczasie możesz już zagotować osoloną wodę w osobnym garnku i ugotować w nim makaron. Warto przygotować go w postaci al dente – świetnie skomponuje się w daniu.
Na koniec spróbuj zupy i w razie konieczności dopraw nieco solą i pieprzem. Dodaj 150 ml śmietanki – bardzo dokładnie wymieszaj – pozostaw na gazie przez ostatnie 5 minut. Gotowy makaron odcedź na sitku i rozłóż do talerzy lub miseczek. Dodaj do każdej porcji odpowiednią ilość zupy i podawaj do spożycia – smacznego!