Makaron Chow Mein z kurczakiem to bardzo interesująca propozycja prosto z kuchni orientalnej. O jej wyjątkowości stanowi wykorzystanie przepysznego makaronu Chow Mein oraz bogatej kompozycji dodatków – podstawą oczywiście pozostaje delikatne mięso filetu z kurczaka. Danie wyróżnia się bardzo wyrazistym smakiem i aromatem przez zastosowanie zarówno czosnku, imbiru, jak i ostrej papryczki. Dodatkowo niepowtarzalnych doznań smakowych dostarczy mieszanka sosów sojowego i ostrygowego. Całość wypełniona szerokim bukietem warzyw staje się bardzo atrakcyjnym zarówno wizualnie, jak i smakowo daniem. Do jego przygotowania konieczna będzie spora patelnia i garnek do ugotowania makaronu – zaczynajmy!
35 min 3 porcje
Składniki – makaron Chow Mein z kurczakiem
- Filet z kurczaka (pojedynczy) – około 150-200 gram
- Makaron Chow Mein – podobnie około 150-200 gram
- Czerwona papryka – 1/2 sporej sztuki
- Żółta papryka – podobnie 1/2 sporej sztuki
- Zielona papryka – podobnie 1/2 sporej sztuki
- Marchew – 2 sztuki
- Cebula – 1 sztuka
- Papryczka pepperoni (lub inna ostra) – 1/3 średniej sztuki
- Czosnek – 2 ząbki
- Imbir – 2-3 cm
- Sezam – kilka szczypt
- Sos sojowy – 2 łyżki
- Sos ostrygowy – podobnie 2 łyżki
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek dokładnie umyj i pokrój w nieduże (około 1-2 centymetrowe) kawałki filet z kurczaka. W zależności od upodobania może to być kostka lub paseczki – dopraw delikatnie solą i pieprzem. Rozgrzej następnie solidnie patelnię, dodaj na nią przygotowanego kurczaka i podsmaż równomiernie z każdej strony. Po około 5 minutach zdejmij mięso z patelni.
W międzyczasie obierz i pokrój w półksiężyce cebulę, czosnek posiekaj bardzo drobno (lub przeciśnij przez praskę. Imbir obierz i zetrzyj na tarce o bardzo małych oczkach. Dodaj wszystko na patelnię i przesmaż 2 minuty na większym ogniu, a następnie zmniejsz go zdecydowanie.
Możesz w tym momencie zacząć przygotowywać makaron. W tym celu zagotuj garnek lekko osolonej wody i dodaj do niego makaron. Gotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu – jeśli natomiast wolisz makaron al dente po prostu odejmij od czasu gotowania około 2 minuty.
Umyj papryki i skrój je w cienki kilkucentymetrowe paseczki – podobnie postąp z marchewkami – dodaj wszystko na patelnię. Smaż na niewielkim ogniu kolejne 5 minut od czasu do czasu mieszając.
Następnie posiekaj drobno wybraną ostrą papryczkę i również ją dodaj razem z wcześniej przygotowanym kurczakiem na patelnię wszystko ponownie mieszając – pozostaw wszystko na bardzo wolnym ogniu. W międzyczasie odcedź gotowy już makaron i również umieść go na patelni – przesmaż wszystko jeszcze około 2-3 minuty cały czas mieszając.
Na koniec dodaj na patelnię sos sojowy i ostrygowy – wszystko bardzo dokładnie wymieszaj i pozostaw pod przykryciem na wolnym ogniu na 5 minut. Po tym czasie danie jest gotowe – podawaj w miseczkach przyozdobione szczyptą sezamu do smaku – smacznego!