
Makaron smażony z warzywami to bardzo prosta, szybka w przygotowaniu, mało wymagająca zarówno pod względem zaangażowania, jak i łatwo dostępnych składników propozycja na przygotowanie sycącego posiłku dla całej rodziny. Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie, a samą potrawą można z łatwością manipulować zamieniając mniej lubiane składniki na inne. Danie nie jest może w żaden sposób wyrafinowane, ale nie ujmuje to absolutnie jego niewątpliwym zaletom. Jest jednocześnie potrawą bezmięsną i świetnie sprawdzi się jako obiad wegetariański. Do jego przygotowania konieczna będzie jedynie odpowiednio duża i głęboka patelnia – do dzieła!
20 min
4 porcje

Składniki – makaron smażony z warzywami
- Makaron (ulubiony rodzaj – np. muszelki) – 250 gram
- Czerwona fasola -125 gram
- Kukurydza – 125 gram
- Pomidory koktajlowe – kilkanaście sztuk
- Czerwona papryka – 1 sztuka
- Ostra papryka – podobnie 1 łyżeczka
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz

Przygotowanie
Przygotowania rozpocznij najlepiej od warzyw, odsącz porządnie czerwoną fasolę i kukurydzę – na przykład na sitku. Rozgrzej następnie oliwę na patelni i dodaj na nią fasolę i kukurydzę – przesmaż 5 minut na średnim ogniu systematycznie mieszając. W międzyczasie umyj i pokrój w podłużne paski – lub kosteczkę, zależnie od preferencji – czerwoną paprykę.
Pomidory koktajlowe podobnie umyj dokładnie i pokrój w plasterki lub ćwiartki. Dodaje je razem z papryką na patelnię i przypraw wszystko łyżeczką ostrej papryki. Bardzo dokładnie wymieszaj, zmniejsz ogień i pozostaw na 10 minut pod przykryciem.
W międzyczasie zagotuj osoloną wodę w garnku i ugotuj w nim makaron. Najlepszym sposobem jest przygotowanie makaronu al dente – w tym celu odejmij od czasu wskazanego na opakowaniu 2 minuty. Gotowy makaron odcedź i dodaj na patelnię – dopraw całość delikatnie solą i pieprzem.
Całą jej zawartość ponownie dokładnie wymieszaj i pozostaw na gazie jeszcze przez kolejne 5 minut. Po tym czasie danie jest gotowe – podawaj najlepiej od razu po przygotowaniu. Dodatkowo możesz przyozdobić je świeżą natką pietruszki – smacznego!