Kotlety ziemniaczane z pieczarkami to niesamowicie prosty i jednocześnie wyjątkowo smakowity pomysł na danie – najlepiej obiadowe. Delikatne kotlety w połączeniu z cudownie aromatycznym farszem pieczarkowym każdemu z pewnością przypadną do gustu. Dodatkowo danie świetnie komponuje się jako główny składnik praktycznie każdego obiadu. Idealnie pasują do dowolnych dodatków obiadowych takich jak kasze czy ryże, ale również sałatki czy uwielbiany przez nas barszcz czerwony. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie patelnia i garnek do ugotowania ziemniaków – zaczynajmy!
30 min ~8 sztuk
Składniki – kotlety ziemniaczane z pieczarkami
- Ziemniaki – 500 g
- Pieczarki – 200 g
- Cebula – 1 sztuka
- Czosnek – podobnie 1 ząbek
- Jajko – podobnie 1 sztuka
- Mąka pszenna – 250 ml
- Bułka tarta – 5 łyżek
- Natka pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowania rozpocznij od obrania, dokładnego umycia i najlepiej pokrojenia w kosteczkę ziemniaków. Mniejsze sztuki zdecydowanie szybciej się ugotują. W tym celu umieść je w lekko osolonej wodzie, wstaw na gaz i pozostaw tak na około 15 minut. Po tym czasie odcedź ziemniaki i ugnieć je za pomocą tłuczka lub praski na jednolitą masę – pozostaw do ostygnięcia.
W międzyczasie umyj i pokrój drobno pieczarki. Cebulę obierz i pokrój również w bardzo drobną kosteczkę, a ząbki czosnku posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Rozgrzej solidnie patelnię i umieść na niej najpierw cebulę i czosnek – podsmaż 2 minuty na średnim ogniu. Dodaj następnie pieczarki, dopraw solą i pieprzem – zmniejsz ogień i podsmaż około 5 minut.
Po tym czasie farsz powinien być gotowy – zdejmij go z gazu i pozostaw do ostygnięcia. Umieść następnie wystudzone ziemniaki w miseczce, dodaj do nich mąkę, wbij jajko i przypraw solidną szczyptą soli i pieprzu. Zawartość miseczki ugnieć następnie do uzyskania jak najbardziej jednolitego i gładkiego ciasta.
Natkę pietruszki posiekaj drobno i dodaj do pozostałych składników farszu – całość ponownie wymieszaj. Z gotowego ciasta oddziel jego część pozwalającą na uzyskanie cienkiego, okrągłego kawałka wielkości – mniej więcej – otwartej dłoni. Na jego środku ułóż farsz – jego ilość najlepiej dostosować metodą prób i błędów, tak aby kotlet zawinął się swobodnie w całość.
Czynności te powtarzaj do wykorzystania całego ciasta i farszu. Kotlety obtocz na koniec w bułce tartej i układaj na rozgrzanej patelni – smaż po około 5 minut z każdej strony na niewielkim ogniu. Ważne, aby nie doprowadzić do ich przypalenia, ale uzyskania złocistego koloru. Gotowe kotlety zdejmuj z patelni i podawaj najlepiej od razu do spożycia z dowolnymi dodatkami obiadowymi – smacznego!