Makaron smażony ze szpinakiem to nasza kolejna propozycja obiadowa, która powinna wszystkim nam przypaść do gustu. Z racji na niezbyt rozrośniętą listę składników oraz dużą prostotę samego przygotowania danie to sprawdzi się świetnie jako obiad dla całej rodziny w dni, w których nie mamy nadmiaru czasu, który jesteśmy w stanie przeznaczyć na gotowanie. Całość sprowadza się tak naprawdę do ugotowania makaronu i podsmażenia go z wcześniej przygotowanymi pozostałymi składnikami. Nie stosujemy tutaj również szerokiego zestawu przypraw, a jedynie sól, pieprz i nieco suszonej bazylii. Danie jest mimo to bardzo wyraziste w smaku i aromacie, a wszystkie składniki komponują się ze sobą wprost idealnie. Do wykonania przepisu konieczny będzie jedynie garnek do ugotowania makaronu i odpowiednio duża patelnia, która pomieści wszystkie składniki – gotujmy!
40 min 2 porcje
Składniki – makaron smażony ze szpinakiem
- Makaron (ulubiony rodzaj) – 75 gram
- Pieczarki – podobnie 75 gram
- Szpinak – 50 gram
- Czerwona papryka – 1 sztuka
- Cebula – podobnie 1 sztuka
- Bazylia suszona – 1 łyżeczka
- Oliwa z oliwą
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek umyj bardzo dokładnie szpinak na sitku i pozostaw na chwilę do obcieknięcia. W międzyczasie rozgrzej solidnie patelnię i posiekaj cebulę w drobną kosteczkę lub cienkie półksiężyce. Dodaj je na patelnię i przesmaż 2-3 minuty na średnim ogniu – powinna się nieco zeszklić. Następnie dodaj do niej szpinak i ponownie podsmaż całość kilka minut co jakiś czas mieszając.
W międzyczasie umyj i pokrój w plasterki – stosunkowo cienkie – pieczarki. Czerwoną paprykę natomiast po uprzednim umyciu skrój w cienkie, podłużne paseczki. Gdy szpinak będzie już gotowy – liście powinny zdecydowanie zmniejszyć swoją objętość i nabrać nieco ciemniejszego koloru – dopraw go delikatnie solą i pieprzem. Dodaj następnie na patelnię pozostałe składniki – ogień zmniejsz do minimum – smaż tak około 15 minut – papryka powinna wtedy stać się już miękka.
W tym momencie możesz również zagotować już wodę na makaron. Dodaj go do wrzącej wody i gotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Pamiętaj, że aby uzyskać makaron al dente musisz od czasu gotowaniu odjąć około 2 minuty. Gotowy makaron odcedź porządnie na sitku – tak aby pozbyć się nadmiaru wody – i dodaj go na patelnię do pozostałych składników.
Dopraw zawartość patelni suszoną bazylią i jeśli istnieje taka potrzeba również solą i pieprzem- bardzo dokładnie wymieszaj. Całość przesmaż jeszcze około 5 minut na nieco większym ogniu systematycznie mieszając. Po tym czasie danie jest gotowe – wyłóż je na talerze i podawaj najlepiej od razu do spożycia. Dobrym pomysłem jest oczywiście przyozdobienie porcji świeżo posiekaną natką pietruszki lub bazylią – smacznego!