Makaron z ciecierzycą i warzywami to wyśmienita propozycja obiadowa dla całej rodziny. Danie jest bardzo sycące, a dodatkowo wykorzystasz wiele różnorodnych składników co stanowi głównie o jego atrakcyjności. Każdy z nas znajdzie tu coś wybornego dla siebie i na pewno całość trafi w nasze gusta. Dodatek bogatej kompozycji przypraw nadaje potrawie niezapomnianych smaków i aromatów. Każdy miłośnik makaronów z warzywami – a w szczególności ciecierzycy – musi wypróbować ten przepis. Jego wykonanie nie stanowi większej trudności i nie powinno zająć wiele czasu. Do przygotowania przepisu konieczna będzie jedynie patelnia i garnek do ugotowania makaronu – zaczynajmy!
30 min 2 porcje
Składniki – makaron z ciecierzycą i warzywami
- Makaron – 40 gram
- Czerwona papryka – podobnie 40 gram
- Ciecierzyca – 100 gram
- Kukurydza – podobnie 60 gram
- Krojone pomidory – 200 gram
- Cebula – 1/2 sztuki
- Czosnek – 2 ząbki
- Słodka papryka – 1 łyżeczka
- Ostra papryka – podobnie 1 łyżeczka
- Suszona natka pietruszki – podobnie 1 łyżeczka
- Chili – 1/3 łyżeczki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek rozgrzej solidnie oliwę z oliwek na patelni – naprawdę solidnie. W międzyczasie obierz i posiekaj w drobną kostkę lub niewielkie półksiężyce cebulę – dodaj ją na patelnię i przesmaż 2 minuty. Czosnek obierz i drobno posiekaj – lub przeciśnij przez praskę – dodaj do cebuli i smaż na średnim ogniu do momentu jej zazłocenia.
Po tym czasie zmniejsz ogień do minimum i zajmij się pozostałymi warzywami. Najpierw umyj i pokrój w podłużne paseczki paprykę – dodaj na patelnię. Następnie odsącz porządnie – najlepiej z wykorzystaniem sitka – ciecierzycę i kukurydzę. Dodaj je na patelnię i dodatkowo przesmaż całość około 5 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając.
Możesz w tym momencie zagotować lekko osoloną wodę na makaron. Ugotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu – zalecamy do potrawy wykorzystanie makaronu al dente – z pewnością będzie smakować najlepiej. W tym celu odejmij od czasu gotowania 2 minuty – gotowy makaron odcedź i dodaj od razu na patelnię.
Następnie dodaj na patelnię również krojone pomidory i przyprawy: ostrą i słodką paprykę oraz chili. Całość bardzo solidnie wymieszaj i pozostaw na wolnym ogniu pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie spróbuj potrawy i w razie konieczności dopraw delikatnie solą i pieprzem – dodaj suszoną natkę pietruszki.
Zamieszaj całość i pozostaw na niewielkim ogniu – koniecznie pod przykryciem – jeszcze na 5 minut. Po tym czasie danie jest gotowe – podawaj do spożycia na talerzach od razu po przygotowaniu. Możesz dodatkowo przyozdobić każdą porcję listkiem świeżej bazylii – smacznego!