Makaron z ciecierzycy w sosie kokosowym to wspaniała propozycja łącząca w sobie wiele wybornych smaków. Makaron z ciecierzycy – u nas od Novelle – jest niesamowicie atrakcyjnym produktem zarówno pod względami smakowymi, jak i zdrowotnymi – zawiera zdecydowanie więcej białka i błonnika niż jego tradycyjna wersja. Szeroki bukiet warzyw zapewnia potrawie dodatkowych wartościowych składników odżywczych oraz uwielbianych przez każdego z nas walorów smakowych. Wszystko to w delikatnym, naturalnie słodkim mleczku kokosowym oraz przyprawione w nieco ostrzejszym charakterze. Dodatkowo z racji na zastosowanie zdecydowanie niskokalorycznych składników pochodzenia roślinnego idealnie wpasuje się niemal w każdą dietę. Do przygotowania przepisu konieczny będzie jedynie garnek oraz głęboka patelnia – zaczynajmy!
30 min 2 porcje
Składniki – makaron z ciecierzycy w sosie kokosowym
- Makaron z ciecierzycy – 100 gram
- Mleczko kokosowe – 300 ml
- Marchew – 2 niewielkie sztuki
- Cebula – 1 sztuka
- Papryka żółta – 1/2 sztuki
- Kukurydza – 100 gram
- Groszek – podobnie 100 gram
- Papryka słodka – 1 płaska łyżeczka
- Chili – 1/4 łyżeczki
- Oliwa z oliwek
- Sól
Przygotowanie
Na początek obierz i pokrój w cienkie półksiężyce cebulę – rozgrzej oliwę na patelni. W międzyczasie obierz i pokrój w cienkie około 2 cm paski marchew. Żółtą paprykę umyj i również skrój w podobne cienkie paski. Dodaj na patelnię cebulę i podsmaż około 2-3 minuty do zeszklenia – zmniejsz ognień i umieść na patelni również marchew i paprykę.
Całość pozostaw na niewielkim ogniu na kolejne 5 minut. W międzyczasie odsącz z zalewy kukurydzę i groszek – umieść je również na patelni. Wlej następnie do pozostałych składników mleczko kokosowe oraz dodaj przyprawy: 1 łyżeczkę słodkiej papryki i 1/4 łyżeczki chili. Pozostaw tak zawartość patelni pod przykryciem na niezbyt dużym gazie na około 15 minut.
W międzyczasie zagotuj lekko osoloną wodę w garnku i ugotuj w nim makaron. Postąp zgodnie z instrukcjami na opakowaniu – najlepiej odejmij od wskazanego czasu około 1 minutę, aby uzyskać makaron al dente. Gotowy makaron odcedź, przelej chłodną wodą i pozostaw do obcieknięcia, a następnie dodaj na patelnię – bardzo dokładnie wymieszaj.
Patelnię pozostaw na gazie jeszcze przez kilka minut co jakiś czas mieszając jej zawartość. Po tym czasie przełóż gotowe danie do miseczek lub głębokich talerzy. Na koniec przyozdób porcje świeżymi listkami bazylii i podawaj do spożycia – smacznego!