Makaron z kurczakiem i szpinakiem to wyjątkowo ciekawa pod względem smaku oraz aromatu propozycja na obiad. Odpowiednio przygotowana marynata, w której filet kurczaka nabiera niepowtarzalnych walorów aromatycznych w połączeniu ze świeżymi liśćmi szpinaku dają niezapomnianych doznań smakowych. Dodatek suszonych pomidorów i czosnku sprawia, że całe danie jest bardzo wyraziste. Do jego przygotowania konieczny będzie garnek do ugotowania makaronu oraz duża patelnia – zaczynajmy!
35 min 4 porcje
Składniki – makaron z kurczakiem i szpinakiem
- Filet z kurczaka – pojedynczy (około 250 gram)
- Makaron pappardelle – 200 gram
- Szpinak (liście) – 100 gram
- Suszone pomidory – 4-5 sztuk
- Cebula – 1 sztuka
- Czosnek – 2-3 ząbki
- Jogurt naturalny – 100 gram
- Papryka słodka – 1 łyżeczka
- Curry – podobnie 1 łyżeczka
- Bazylia suszona – podobnie 1 łyżeczka
- Chilli – 2 szczypty
- Oliwa z oliwek – 1 łyżka
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek dokładnie umyj i pokrój w kostkę (średniej wielkości) filet z kurczaka. Następnie umieść go w miseczce i dodaj składniki marynaty: oliwę, paprykę słodką, curry, bazylię oraz chilli. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj i pozostaw na jakiś czas, aby mięso przeszło aromatem przypraw. Może to być 30 minut, ale najlepiej przynajmniej 2-3 godziny w lodówce.
Cebulę obierz i posiekaj w drobną kosteczkę. Następnie rozgrzej dobrze patelnię i dodaj na nią cebulę – smaż 2-3 minuty do momentu zeszklenia. W międzyczasie przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno posiekaj czosnek. Dodaj go również na patelnię, zamieszaj i podsmaż 2 minuty. Po tym czasie dodaj na patelnię przyprawione mięso. Smaż tak na wolnym ogniu pod przykryciem przez kilka minut do momentu zarumienienia się mięsa z każdej strony.
Dodaj na patelnię umyte liście szpinaku. Smaż całość pod przykryciem przez 15 minut co jakiś czas mieszając. W międzyczasie pokrój w kostkę suszone pomidory. Po tym czasie dodaj je na patelnię i dopraw wszystko dodatkowo do smaku solą i pieprzem. W osobnym garnku zagotuj osoloną wodę i ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
Pod koniec smażenia w osobnej miseczce umieść jogurt naturalny. Dolewaj do niego wytworzonego na patelni sosu dodatkowo cały czas energicznie mieszając. Gdy jogurt solidnie się już rozwodni i znacząco podniesie swoją temperaturę wylej całą zawartość miseczki na patelnię. Znów dokładnie wszystko wymieszaj i pozostaw na wolnym ogniu.
Odcedź makaron i również umieść go na patelni. Smaż tak przez kilka minut na średnim ogniu cały czas mieszając. Po tym czasie danie jest gotowe. Podawaj je od razu po przygotowaniu – będzie najlepsze o niepowtarzalnym aromacie – smacznego!