Makaron z mięsem mielonym i warzywami to bardzo prosta i jednocześnie niesamowicie smakowita propozycja obiadowa. Połączenie ulubionego mięsa z makaronem i szerokim zestawem warzyw każdemu z pewnością przypadnie do gustu. Danie jest przy tym w pełni sycące i z powodzeniem może stać się posiłkiem obiadowym idealnym dla całej rodziny. Do jego wykonania konieczna będzie jedynie głęboka patelnia i garnek do ugotowania makaronu – zaczynajmy!
40 min 2 porcje
Składniki – makaron z mięsem mielonym i warzywami
- Makaron (ulubiony – u nas penne) – 140 g
- Mięso mielone (podobnie ulubione) – 500 g
- Czerwona papryka – podobnie 1 sztuka
- Marchew – podobnie 1 sztuka
- Cebula – podobnie 1 sztuka
- Krojone pomidory – 200 g
- Koncentrat pomidorowy – 40 g
- Żółty ser – podobnie 50 g
- Groszek – 100 g
- Kukurydza – podobnie 100 g
- Czosnek – 2 ząbki
- Ostra papryka – 1 łyżeczka
- Bazylia – podobnie 1 łyżeczka
- Tymianek – podobnie 1 łyżeczka
- Oliwa z oliwek
- Natka pietruszki
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od obrania i pokrojenia cebuli, ząbki czosnku natomiast przeciśnij przez praskę lub posiekaj bardzo drobno – rozgrzej również solidnie patelnię. Dodaj na nią przygotowaną cebulę – podsmaż kilka minut do zeszklenia i dodaj również czosnek. W międzyczasie obierz i pokrój w cienkie plasterki – lub nieco drobniej – marchewkę.
Dodaj ją również na patelnię, zamieszaj i pozostaw na kilka kolejnych minut. Po tym czasie dodaj do pozostałych składników mięso mielone – dopraw delikatnie solą i pieprzem i smaż około 15 minut co jakiś czas mieszając. W międzyczasie pokrój w cienkie paseczki czerwoną paprykę oraz odsącz z zalewy kukurydzę i groszek.
Dodaj przygotowane tak składniki na patelnię wraz z krojonymi pomidorami i koncentratem. Przypraw danie ostrą papryką, bazylię i tymianek oraz zamieszaj całość bardzo dokładnie – pozostaw na niewielkim ogniu kolejne 10 minut. W międzyczasie możesz już zagotować lekko osoloną wodę i przygotuj w niej makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
Posiekaj również drobno natkę pietruszki oraz zetrzyj na tarce o niewielkich oczkach żółty ser. Gotowy makaron przełóż na talerze i dodaj odpowiednią ilość zawartości patelni. Każdą z porcji posyp startym serem i przyozdób posiekana natką pietruszki – gotowe – smacznego!