Makaron z sosem pomidorowym i cukinią to bardzo prosta i niesamowicie smaczna propozycja obiadowa. Starannie dobrane warzywa w połączeniu z ulubionym makaronem każdemu z pewnością przypadną do gustu. Całość podana w cudownie aromatycznym sosie z dodatkiem sera to kompozycja wręcz idealne. Do wykonania przepisu konieczna będzie głęboka patelnia i garnek do ugotowania makaronu – zaczynajmy!
40 min 3 porcje
Składniki – makaron z sosem pomidorowym i cukinią
- Makaron (najlepiej penne) – 200 g
- Pomidory (ulubione) – 4 sztuki
- Cukinia – 1 sztuka
- Czosnek – podobnie 1 ząbek
- Dymka – 2 sztuki
- Papryczka chili – około 3 cm
- Żółty ser (ulubiony – np. parmezan) – 50 g
- Koncentrat pomidorowy – podobnie 50 g
- Bazylia – 1 płaska łyżeczka
- Oregano – podobnie 1 płaska łyżeczka
- Tymianek – podobnie 1 płaska łyżeczka
- Słodka papryka – podobnie 1 płaska łyżeczka
- Szczypiorek
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od starannego umycia pomidorów. Następnie w zależności od osobistych preferencji i grubości skórki możesz je sparzyć i obrać – nie jest to konieczne. Pokrój następnie białą część dymki w cienkie piórka – w razie potrzeby możesz dodać oczywiście dodatkową cebulę – rozgrzej solidnie patelnię.
Dodaj na nią cebulę i smaż około 3-4 minuty na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Dodaj następnie na patelnię drobno posiekany ząbek czosnku oraz papryczkę chili – zmniejsz ogień i smaż kolejne 2-3 minuty. W międzyczasie pokrój wszystkie pomidory w drobną kostkę – podobnie postąp z cukinią, którą również w zależności od upodobaniu obierz lub nie.
Dodaj następnie cukinię na patelnię – podsmaż około 5 minut co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodaj do pozostałych składników również pomidory – koniecznie wraz z sokiem, który z nich wyciekł podczas krojenia. Dodaj do całości koncentrat pomidorowy oraz po jednej płaskiej łyżeczce bazylii, oregano, tymianku i słodkiej papryki.
Wszystko to bardzo dokładnie wymieszaj i pozostaw na niewielkim ogniu na około 15 minut. W międzyczasie możesz już przygotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu – najlepiej komponować będzie się tutaj penne al dente. Posiekaj również szczypiorek pozostały z dymki i zetrzyj żółty ser.
Spróbuj teraz zawartości patelni i w razie konieczności dopraw ją delikatnie solą i pieprzem. Dodaj następnie gotowy makaron na patelnię lub przełóż bezpośrednio do miseczek lub talerzy. Do każdej porcji dodaj następnie odpowiednią ilość sosu i przyozdób całość startym serem i szczypiorkiem – gotowe – smacznego.