Makaron ze szparagami to świetna propozycja na wykorzystanie tego uwielbianego przez większość z nas warzywa. Danie świetnie sprawdzi się w kompozycji ze spaghetti, makaronem penne, dowolnym rodzajem wstążek i wieloma innymi – wszystko uzależnione od osobistych preferencji. Delikatnie podsmażone szparagi z dodatkiem sosu śmietanowego to połączenie idealne. Dla miłośników nieco ostrzejszych smaków zachęcamy do wykorzystania papryczki chili lub pepperoni. Dodatkowo zastosowanie ulubionego rodzaju szynki długodojrzewającej – parmeńska, westfalska, szwarcwaldzka – zdecydowanie doda potrawie wspaniałego wędzonego charakteru. Do przygotowania przepisu konieczna będzie patelnia i garnek – do dzieła!
30 min 2 porcje
Składniki – makaron ze szparagami
- Szparagi – około 200 gram
- Makaron (ulubiony rodzaj) – podobnie 200 gram
- Szynka długodojrzewająca (ulubiona) – 50 gram
- Ser (ulubiony rodzaj) – podobnie 50 gram
- Śmietanka 30% – podobnie 50 ml
- Ostra papryczka – kilka niewielkich plasterków
- Jaja – 1 sztuka
- Czosnek – 1 ząbek
- Natka pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek umyj porządnie szparagi i odetnij ich twarde dolne końcówki – nie będą potrzebne. Następnie odłam główki, a pozostałą ich część pokrój na około 2 cm kawałki. Czosnek obierz i posiekaj drobno lub w niewielkie plasterki, papryczkę pokrój w cienkie plasterki. Rozgrzej następnie oliwę na patelni i dodaj wszystkie przygotowane składniki – smaż na niewielkim ogniu około 5 minut co jakiś czas mieszając.
W międzyczasie zagotuj lekko osoloną wodę na makaron – przygotuj go zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Szynkę pokrój w niewielkie około 1-2 cm kawałki i dodaj również na patelnię. Możesz delikatnie przyprawić całość solą i pieprzem – wymieszaj. Gdy makaron będzie gotowy odcedź go i po obcieknięciu dodaj również na patelnię.
Bardzo dokładnie wymieszaj całą jej zawartość i pozostaw na kolejne 10 minut na małym ogniu. W międzyczasie w miseczce zmieszaj śmietankę i żółtko jajka – dopraw solidną szczyptą soli i pieprzu. Tak powstały sos wlej na patelnię i ponownie wszystko bardzo dokładnie wymieszaj. Ser zetrzyj na tarce o niewielkich oczkach, a natkę pietruszki posiekaj drobno.
Na koniec gotową zawartość patelni przełóż na patelnię lub do miseczek. Każdą z porcji posyp obficie startym serem i przyozdób dodatkowo natką pietruszki. Podawaj do spożycia od razu po przygotowaniu – smacznego!