Makaron ze szpinakiem i pieczarkami to bardzo pyszna propozycja na przygotowanie wybornego i stosunkowo lekkiego obiadu. Połączenie ulubionego makaronu ze szpinakiem, pieczarkami i parmezanem każdemu z pewnością przypadnie do gustu. Wszystko to podane w lekkim, aromatycznym sosie to gwarancja udanego obiadu. Do wykonania przepisu konieczny będzie jedynie garnek do ugotowania makaronu i duża patelnia – do dzieła!
30 min 3 porcje
Składniki – makaron ze szpinakiem i pieczarkami
- Makaron (ulubiony – najlepiej wstążki lub penne) – 200 g
- Pieczarki – podobnie 200 g
- Szpinak – 70 g
- Parmezan – podobnie 70 g
- Jogurt naturalny – podobnie 70 g
- Bulion warzywny – 150 ml
- Cebula – 1 sztuka
- Czosnek – 2 ząbki
- Natka pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowania rozpocznij od obrania i pokrojenia w cienkie piórka cebuli. Ząbki czosnku również obierz i przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno posiekaj. Rozgrzej następnie solidnie patelnię i umieść na niej najpierw cebulę – podsmaż na średnim ogniu 3-4 minuty do delikatnego zeszklenia.
Dodaj następnie na patelnię czosnek i pozostaw tak całość kolejne 3-4 minuty – zmniejsz ogień. W międzyczasie możesz już zagotować lekko osoloną wodę na makaron. Ugotuj go zgodnie z instrukcjami na opakowaniu – najlepiej komponować będzie się tu makaron przygotowany al dente.
Dodaj teraz na patelnię szpinak, a w międzyczasie umyj i pokrój w plasterki pieczarki. Je również umieść na patelni i podsmaż całość około 10 minut. W tym czasie woda z liści szpinaku powinna odparować, a pieczarki zarumienić się nieco. Dodaj na koniec na patelnię bulion warzywny i jogurt naturalny oraz dopraw całość solą i pieprzem do smaku – pozostaw na ostatnie 5 minut.
W międzyczasie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach parmezan i posiekaj natkę pietruszki. Gotowy makaron odcedź i rozłóż na talerze lub miseczki – dodaj do każdego z nich po odpowiedniej ilości zawartości patelni. Każdą z porcji przyozdób solidną dawką parmezanu i natki pietruszki – podawaj do spożycia od razu po przygotowaniu – smacznego!