Młoda kapusta po węgiersku to bardzo atrakcyjne, niesamowicie pyszne i wyraziste danie jednogarnkowe. Połączenie ulubionej kiełbasy, wędzonego boczku, młodej kapusty i szerokiego bukietu warzyw to kompozycja, która każdemu z pewnością przypadnie do gustu. Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie, a potrawa świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Dzięki dodatkowi wyrazistych przypraw i sosu sojowego danie nabiera wyjątkowo pysznego smaku i cudownych aromatów. Do wykonania przepisu konieczny będzie jedynie duży – około 5 litrowy – garnek – do dzieła!
60 min 6 porcji
Składniki – młoda kapusta po węgiersku
- Młoda kapusta – 1 średniej wielkości sztuka
- Kiełbasa (ulubiona) – 200 g
- Boczek (najlepiej wędzony) – podobnie 200 g
- Czerwona papryka – 1 sztuka
- Cukinia – podobnie 1 sztuka
- Marchew – podobnie 1 sztuka
- Cebula – 2 sztuki
- Czosnek – podobnie 2 ząbki
- Krojone pomidory – 400 g
- Koncentrat pomidorowy – 2 łyżeczki
- Sos sojowy – 4 łyżki
- Liść laurowy – 2 sztuki
- Ziele angielskie – podobnie 2 sztuki
- Pieprz (ziarenka) – podobnie 2 sztuki
- Słodka papryka – 1 łyżeczka
- Ostra papryka – podobnie 1 łyżeczka
- Zioła prowansalskie – podobnie 1 łyżeczka
- Natka pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek obierz i pokrój w kosteczkę cebule, a ząbki czosnku posiekaj bardzo drobno lub przeciśnij przez praskę. Rozgrzej następnie niewielką ilość oliwy w głębokim garnku i dodaj do niego najpierw cebulę – podsmaż 3-4 minuty do delikatnego zeszklenia. W międzyczasie pokrój boczek w kosteczkę, a kiełbasę w półplasterki lub ćwiartki – w zależności od jej wielkości.
Dodaje je następnie wraz z czosnkiem do garnka i pozostaw na 10 minut na niewielkim ogniu do delikatnego przysmażenia. W międzyczasie pokrój w grube paseczki czerwoną paprykę, marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cukinie pokrój w zależności od wielkości w ćwiartki plasterków lub nieco drobniej, a młodą kapustę poszatkuj na niewielkie około 2-3 cm kawałki.
Dodaj następnie do garnka paprykę, marchew i cukinię – podsmaż kolejne 5 minut co jakiś czas mieszając. Dolej teraz do garnka szklankę wody wraz z krojonymi pomidorami, koncentratem oraz sosem sojowym – zamieszaj. Dodaj do garnka również przygotowaną wcześniej kapustę oraz liście laurowe, ziela angielskie, ziarenka pieprzu, słodką i ostrą paprykę.
Wszystko to bardzo dokładnie wymieszaj i pozostaw na niewielkim ogniu pod przykryciem na około 20 minut. Po tym czasie dodaj do garnka zioła prowansalskie i w razie konieczności dopraw całość solą i pieprzem. Pozostaw na gazie jeszcze przez ostatnie 10 minut, a w międzyczasie posiekaj drobno natkę pietruszki.
Spróbuj ponownie potrawy i jeśli smak jest odpowiedni to zestaw ją z gazu. W przeciwnym przypadku możesz oczywiście doprawić ją delikatnie solą i pieprzem. Gotową kapustę po węgiersku przełóż do miseczek, przyozdób natką pietruszki i podawaj do spożycia. Najlepiej smakować będzie z ulubionymi dodatkami obiadowymi lub świeżym pieczywem – smacznego!