Muffiny jajeczne z kukurydzą to przepyszny pomysł na śniadanie. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a w prosty sposób uzyskasz w pełni sycący posiłek na początek dnia. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i zimno więc można je przygotować znacznie wcześniej niż docelowy posiłek. Do przygotowania masy będzie konieczna miska, w której wymieszasz składniki i mała patelnia. Następnie gotową masę rozlejesz do foremek na muffiny – mogą to być jednorazowe papierowe foremki, ale polecamy solidniejszą metalową formę – łatwiej wyjąć z niej gotowe muffiny do spożycia. Na koniec oczywiście całość umieścisz w piekarniku – do dzieła !
30 min 6 porcji
Składniki – muffiny jajeczne z kukurydzą
- Jajka – 6 sztuk
- Szynka konserwowa – podobnie 6 plasterków
- Cebula – 1 sztuka
- Czerwona papryka – podobnie 1 sztuka
- Kukurydza – 100 gram
- Pomidorki koktajlowe – 10 sztuk
- Czosnek – 2 ząbki
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Najpierw skrój cebulę w drobną kosteczkę i rozgrzej dobrze patelnię. Dodaj na nią cebulę i smaż aż do zeszklenia. W międzyczasie posiekaj drobno ząbki czosnku – możesz skorzystać również z praski – dodaj go do cebuli. Smaż je razem 2-3 minuty – po tym czasie z czosnku wydobędzie się intensywny, wyjątkowy aromat.
Następnie pokrój paprykę w kostkę i odsącz kukurydzę. Dodaj je na patelnię i pozostaw na około 10 minut na wolnym ogniu – papryka powinna zmięknąć. W tym czasie pokrój w kostkę pomidorki koktajlowe oraz szynkę. Szynkę możesz również delikatnie podsmażyć – nie jest to konieczne i zależy od osobistych upodobań.
Wbij jajka do miseczki i dodaj do nich wszystkie wcześniej przygotowane składniki. Dopraw całość solą i pieprzem – bardzo dokładnie wymieszaj. Następnie wypełnij tak powstałą masą foremki do mniej więcej 3/4 ich wysokości – pamiętaj, że podczas pieczenia muffiny urosną !
Wypełnione masą foremki włóż do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz około 20 minut do momentu, aż masa jajeczna zetnie się. Gotowe muffiny wyrosną z foremek, zaczekaj aż dodatkowo delikatnie się zarumienią. Danie najlepiej komponuje się ze szczypiorkiem lub kiełkami – smacznego !